Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem pragu pred stotinami milijonov let.

Spletni interaktivni zemljevid Zemlje, ki ga gosti spletno mesto Dinosaur Pictures, ti omogoča potovanje skozi čas do 750 milijonov let nazaj. Uporabniki lahko vpišejo lokacijo in nato preklapljajo med časovnimi obdobji, ki zajemajo geološko starost.

Izberi časovno obdobje in odpotuješ lahko v različna obdobja in tako, kot še nikoli prej doživiš svoj rodni kraj: Kako je izgledala Ljubljana med pojavom primatov? Ali Rim v kredni dobi, času, ko je prevladovala supercelina Pangea?

Mapa prikazuje, kako so bile takrat videti zemeljske mase in kje točno je bilo nekoč tvoje rojstno mesto. Navaja tudi podatke o geološki starosti in vseh bitjih, ki so nekoč živela v bližini.

Globus starodavne Zemlje

Zemljevid je ustvaril Ian Webster, programski inženir in ustanovitelj tehnološkega podjetja Zenysis. Gosti ga na spletnem mestu Dinosaur Pictures, kjer je kurator in naj bi bil »največja internetna baza podatkov o dinozavrih«.

Webster je orodje izdelal z uporabo geoloških modelov, ki jih je ustvaril raziskovalec Christopher Scotese. Podatki opisujejo, kako so se zemeljske plošče premikale skozi stotine milijonov let.

Z zemljevidom se lahko uporabniki vrnejo v čas do določenih trenutkov, ki so spremenili potek naravne zgodovine. Spustni meni vključuje možnosti za ogled planeta v ključnih časih, od prvega znaka zelenih alg do prvih vretenčarjev do najzgodnejših zemeljskih hominidov.

»Naše okolje je dinamično in se lahko spreminja,« je Webster povedal za CNN in opisal svoj digitalni globus. »Zgodovina Zemlje je daljša, kot si lahko zamislimo, trenutna ureditev tektonike plošč in celin pa je nezgoda časa. V prihodnosti bo zelo drugačna in Zemlja nas bo vse preživela.«

Spletni zemljevid Webster prikazuje pogoste fosile, ki jih lahko najdemo v bližini določene lokacije. Nam najbližji, na primer, je tale pterodaktil:

Eudimorphodon
Eudimorphodon

Z uporabo Websterjevega zemljevida se lahko uporabniki malo bolj seznanijo s svojo lokalno prazgodovinsko favno in s tem, kako se je dežela spreminjala v času kontinentalnega nanosa. Za Websterja se je projekt rodil iz očaranosti in spoštovanja do znanosti in upa, da bo to vzbudil tudi drugim.

»Namenjen naj bi bil očaranosti in upam, da spoštujejo znanstvenike, ki si vsak dan prizadevajo za boljše razumevanje našega sveta in njegove preteklosti,« je Webster dejal za CNN.

VIRInverse
Prejšnji članekDve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha
Naslednji članek3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.