Klopni meningoencefalitis: zakaj se cepiti?

Prihajajo topli dnevi, s tem pa tudi več priložnosti za preživljanje časa na prostem in v naravi. Tudi v teh brezskrbnih trenutkih pa je pomembno, da se primerno zaščitimo pred zajedavci, ki v toplem delu leta »prežijo« na nas: klopi. Te male živalce ti lahko konkretno otežijo življenje, saj prenašajo težke nalezljive bolezni kot sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis. Ravno ta slednji je v Sloveniji izjemno pogost, saj spadamo v sam vrh držav po pojavnosti te bolezni. Pred to boleznijo se da zaščititi s cepljenjem, ki je v Sloveniji na voljo od leta 2019.

Za kakšno bolezen gre?

O klopnem meningoencefalitisu si gotovo že veliko slišal, a vseeno tule zate obnavljamo informacije. Gre za resno virusno bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa, ki ga večina ljudi ne zazna. Prvi znaki bolezni se lahko pojavijo 7−14 dni po okužbi. Kažejo kot kratka neznačilna vročinska bolezen z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo in glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja okrog 8 dni. Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, kar lahko pušča dolgotrajne posledice (glavobol, utrujenost, motnje zbranosti, motnje spomina), včasih tudi trajne ohromitve (5 %) ali celo smrt (1 %).

Cepljenje od 49. leta dalje

V Sloveniji za to boleznijo letno zboli okrog 170 oseb, okužbi pa so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin. Pogosteje sicer zbolevajo osebe, stare med 55 in 64 let, pri njih pa ima bolezen po navadi tudi težji potek in možne trajne posledice. Zato se v Sloveniji proti klopnemu meningoencefalitisu lahko cepijo tisti, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let starosti. Cepljenje je za odrasle, ki izpolnjujejo ta pogoj, možno v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Možno pa je tudi samoplačniško cepljenje pri izbranem zdravniku.

Za osnovno cepljenje so potrebni 3 odmerki cepiva, potem pa še poživitveni odmerki za vzdrževanje zaščite (po 3 in 5 letih). Priporoča se, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov.

Kakšna so tveganja po cepljenju?

Seveda so tudi po cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu možne reakcije, denimo alergijske. Vendar so po tem cepljenju neželeni učinki večinoma blagi in redki (npr. utrujenost, glavobol, slabost, bolečine v mišicah in sklepih, bolečina na mestu cepljenja). Resni neželeni učinki so izjemno redki.

Več informacij o cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu lahko dobiš od izbranega zdravnika ter na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prejšnji članekCEWE FOTOKNJIGA Pure
Naslednji članekRazlični tipi anksioznosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.