Komet Atlas bo kmalu razsvetlil nočno nebo

Big asteroid in the space. Potentially hazardous asteroids. Asteroid in outer space. International Asteroid Day.
Foto: vadimrysev iz iStock

To bi lahko bil najsvetlejši komet na nebu v zadnjih desetletjih, če ne bo začel zamirati prej kot pride v našo bližino. Nov komet, znan kot Atlas, so odkrili astronomi na Havajih 28. decembra lani. Hitro se približuje soncu in bi ga lahko kmalu videli tudi s prostim očesom. Imamo srečo, saj naj bi bil lepo viden na jasnem čistem nebu severne hemisfere.

Nekaj ​​svetlečega in sijočega na nočnem nebu se sliši kot dobrodošla distrakcija sredi pandemije koronavirusa. Nekateri astronomi menijo, da bi komet, ki se uradno imenuje C / 2019 Y4, lahko prikazal velik šov. Morda bo celo tako svetel kot Venera.

V zadnjih tednih komet hitro pridobiva na svetlosti, ko se približuje soncu. Trenutno se nahaja v orbiti Marsa. V začetku tega tedna je astronom Tony Phillips zapisal, da slike amaterskih astronomov kažejo, da plinasto ozračje kometa lahko obsega polovico velikosti sonca, oziroma petkratno velikost Jupitra.

Trenutno je komet ATLAS zagotovo največja zelena stvar v sončnem sistemu

Zgodnja opazovanja so povzročila veliko vznemirjenja, saj bi bil Atlas lahko najbolj spektakularen komet zadnjih let. Vesoljskega popotnika bo mogoče videti tudi sredi dneva, predvidoma 31. maja. Razumljivo s pravilno zaščitenim teleskopom.

Med izbruhom covida-19 v Italiji je astronomu Alessandru Marchiniju, direktorju astronomskega observatorija na univerzi v Sieni, uspelo sestaviti ta videoposnetek kometa:

La cometa ATLAS corre fra le stelle

Nasin predstavnik za sončni sistem Eddie Irizarry pravi, da bi komet Atlas lahko postal viden s prostim očesom že od 1. maja naprej. Treba pa je vedeti, da so taki kometi nenavadno nepredvidljivi, saj so en trenutek lahko zelo svetli, lahko pa v momentu razpadejo in se razblinijo. To se je zgodilo z močno oglaševanim kometom ISON leta 2013. Ta bi moral močno osvetliti nebo, pa se je povsem razblinil in zamrl.

Na to, kdaj bo zeleni komet viden, oziroma ko se bo z njim kaj novega zgodilo, te bomo zagotovo še opozorili.

VIRSpace
Prejšnji članekTudi na Fakulteti za pomorstvo in promet natisnili obrazno masko
Naslednji članekNova analiza lobanje hominida morda odkrila našega »novega« soseda

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.