Tudi na Fakulteti za pomorstvo in promet natisnili obrazno masko

Ob izbruhu koronavirusa je v zdravstvu pričelo občutno zmanjkovati obraznih mask, ki pa so nujno potrebne za zaščito zdravstvenih delavcev, potrebujemo pa jih tudi ob obisku trgovin, bencinskih črpalk in v drugih zaprtih javnih prostorih.

Potrebo po maskah so zaznali mnogi, zato so šivilje začele šivati pralne obrazne maske, razna tekstilna in druga podjetja so se jim pridružila, pridružuje pa se jim tudi Fakulteta za pomorstvo in promet, kjer so obrazno masko natisnili s 3D tiskalnikom. Obrazno masko so s 3D tiskalnikom kot prvi v Sloveniji natisnili na Univerzi na Primorskem, njihovemu zgledu pa je sledila Fakulteta za pomorstvo in promet.

Maska z zaščitno plastiko.Kot so zapisali, so sledili zgledom tujih fakultet in univerz, ki so začele z raziskovanjem in tiskanjem obraznih mask. Ameriške univerze so pričele s tiskanjem obraznih zaščit, ki vključujejo zaščitno plastiko, ki ne more biti natisnjena, natisnjen pa je del, s katerim se zaščito pritrdi na obraz.

Na Fakulteti za pomorstvo in promet so natisnili masko s filtrom, pritrditi pa ji morajo še vrvice in dobiti navodila glede čiščenja maske po uporabi. Sporočili so, da je izdelava prve maske trajala 10 ur, pripravljajo pa se na izdelave novih mask, da bodo s tem pomagali slovenskemu zdravstvenemu sistemu.

VIRFakulteta za pomorstvo in promet
Prejšnji članekNov razpis Univerze v Ljubljani za naj inovacijo
Naslednji članekKomet Atlas bo kmalu razsvetlil nočno nebo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.