Lunarni pristajalnik Odisej posnel prve fotografije vesolja

Odisej je posnel prve fotografije vesolja
Odisej je posnel prve fotografije vesolja Foto: Odisej on Intuitive Machines

V vesolju se začenja nova bitka. Na eni strani ZDA skupaj s partnerji iz Evrope, Japonske in Kanade proti Kitajski in Indiji. Vse države si želijo priti na Luno, kjer se jim nasmiha odkritje vode, ki bi bilo izredno pomembno za nadaljnje vesoljsko raziskovanje. Odisej oziroma Odysseus je prvi lunarni pristajalnik zasebnega podjetja, ki se mu ob uspešnem pristanku na luni nasmiha zapis v zgodovino. Na Zemljo pa je že poslal prve fotografije.

Odisej je posnel prve fotografije vesolja

Lunarni pristajalnik je robotsko vesoljsko plovilo, katerega glavna naloga je določiti varno mesto za pristanek na Luni in nato raziskovati površje, da bi odkril vodo na njeni površini. Odisej je seveda v nenehnem stiku z Zemljo. Podjetje Intuitive Machines, ki je Odiseja tudi naredilo, je objavilo prve slike iz vesolja, ki jih je ta posnel.

Slike so nastale kmalu po izstrelitvi 15. februarja na vrhu rakete Falcon 9 podjetja SpaceX. Odisej je naredil selfije z Zemljo v ozadju. »Odisej podjetja Intuitive Mascines je 16. februarja 2024 uspešno posredoval svoje prve slike z misije IM-1 na Zemljo,« so zapisali v podjetju in na socialnem omrežju X delili prve štiri slike.

Odisej
Foto: Odisej on Intuitive Machines

NASA si veliko obeta od Odisejevih podatkov

Odisej je zasnovan s pomočjo programa CLPS (Commercial Lunar Payload Services), ki ga je zasnovala Nasa v okviru programa Artemis. Artemis je odskočni program za vzpostavitev vesoljske odprave na Mars, ki ga želi NASA izvesti do leta 2030. Če bi šlo vse tako, kot so si pri Nasi zamislili, bi do konca leta 2024 na Luninem južnem tečaju že vzpostavili bazo s posadko.

Odisej se na svojo pot ni odpravil praznih rok. S seboj ima namreč šest Nasinih poskusov in tehnoloških demonstracij, skupaj s šestimi zasebnimi tovori.

Odisej
Foto: Odisej on Intuitive Machines

Odisej »se počuti dobro«

Odisej ni prvi lunarni pristajalnik, ki ga je NASA poslala v vesolje. To priznanje pripada pristajalniku Peregrine, ki ga je izdelalo podjetje Astrobotic iz Pittsburga. Žal je Peregrine utrpel uhajanje goriva in je bil nadzorovano uničen na Zemlji.

Odisej za enkrat ne kaže tehnoloških okvar. Njegov pristanek na Luni pa je predviden za 22. februar. Odisej je prav tako prestal preverjanje motorja v vesolju. Iz podjetja so ob tem sporočili: »V podjetju Intuitive Machines smo uspešno zagnali prvi motor na tekoči metan in tekoči kisik v vesolju, s čimer smo zaključili zakon motorja misije IM-1. Ta zagon je vključeval izgorevanje glavne stopnje motorja s polnim potiskom in obrat dušilke navzdol, kar je potrebno za pristanek na Luni.«

Če bo Odisej uspel pristati na Luni, se bo zapisal v zgodovino, kot prvo zasebno vesoljsko plovilo, ki je pristalo na Luni. Srečno Odisej.

Will the US claim the first commercial moon landing? | DW News

VIRSpace.com
Prejšnji članekKaj obiskati na 10. festivalu MENT?
Naslednji članekTudi narava ni popolna: Kako rastline zapravljajo energijo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.