Kaj obiskati na 10. festivalu MENT?

Festival MENT.
MENT že nekaj let velja za največji tovrstni dogodek v regiji. Foto: on MENT

Nestrpno se približuje že 10. edicija festivala MENT. Praznik glasbenih odkritij in konferenca vsako leto v prestolnico privabita glasbene sladokusce od blizu in daleč. Letos bo MENT potekal med 21. in 24. februarjem na različnih lokacijah v Ljubljani. Ena izmed osrednjih novitet je tudi nov festivalski segment CE/MENT posebej posvečen elektronski glasbi in klubski sceni.

MENT ob okroglem jubileju prinaša nastope 88 zasedb, solo ustvarjalcev, producentov in didžejev s celega sveta. Velja za enega izmed žanrsko najbolj raznovrstnih festivalov, ki lahko nekaj ponudi skorajda vsakemu glasbenemu okusu. Z ogromnim naborom koncertnih dogodkov ponuja možnost odkrivanja neuveljavljenih glasbenih talentov in novitet. 

Za lažjo odločitev, katere koncerte obiskati, ti ponujamo MENT plejlisto. Pripravili pa smo  nekaj predlogov koncertnih izvajalcev, ki jih ne gre spregledati. 

Dora Tomori

Zvrst: SPALNIČNI POP / INDIE ROCK
Dora Tomori je kot predstavnica mlajše slovenske generacije našla svoj način združevanja indie rock in bedroom pop estetik. V svoji glasbi Tomori raziskuje raziskuje svojo notranjo topografijo in zunanji svet, ki jo obdaja. Rezultat tega iskanja so pesmi, ki temeljijo na močnih besedilih in zasanjanih atmosferah. Na prvencu Where No Heartbreak Has Gone, ki je izšel spomladi 2023, je obravnavala različne teme, ki segajo od vpliva vremena do srcozlomov, vse v duhu mladostnega raziskovanja intimnih odnosov, ki jih v tem pomembnem obdobju prinaša življenje.
Dora Tomori - New Religion (Official Lyric Video)

Blawan

Zvrst: TECHNO

Jamie Roberts se je od debija leta 2010 uveljavil kot eden najbolj avanturističnih in samosvojih techno ustvarjalcev na svetu. Njegove vrhunske izdaje za založbe, kot so XL Recordings, Hessle Audio, R&S ter njegovi založbi Ternesc in VOAM, so čudoviti primeri nebrzdanega eksperimentiranja z modularnimi sintetizatorji in preseganja techno klišejev. V sorodnem duhu ustvarja tudi kot član dvojca Karenn, ki ga vodi s producentom Pariahom. Njegovi osupljivi didžej seti in nastopi v živo spadajo v sam vrh sodobne techno kreativnosti, zato smo izjemno veseli, da se Blawan po več kot desetletju vrača v Ljubljano!

Blawan - Nuits Sonores 2023 - ARTE Concert

Kiki

Zvrst: FOLK / POP
KiKi je eden najbolj očarljivih glasov novega vala slovenskega folka in popa. Gre za glasbneni projekt, ki govori sam zase. Mlada glasbenica v dramatično koncipiranih zgodbah, ki pogosto zvenijo kot skrite izpovedi, ki na plano bruhajo neposredno iz njene duše, popisuje skrivnosti domače folklore in kulture ter s poslušalci deli svoja introspektivna razmišljanja. V začetku leta 2023 je izdala svoj prvenec KRiKi, ki ga bo na festivalu MENT predstavila v živo v polni zasedbi.
KiKi & Nina Slavec - Zvezdna noč (Videospot)

Los Bitchos

Zvrst: PSIHEDELIČNI ROCK / SURF ROCK / CUMBIA

Naj se praznovanje začne! Energična londonska četverica z interkontinentalnim, večinoma instrumentalnim zvokom je glasbeni fenomen, ki se je v ospredje prebil leta 2022. Njihova edinstvena estetika je izvirna mešanica perujske chiche, argentinske cumbie, turške psihedelije in valovitih surferskih kitar. Bendov prvenec Let the Festivities Begin!, ki je izšel leta 2022, je pravo odkritje, odsotnost vokalov pa njihovi glasbi vdahne občutek pripadnosti skupnost – kot bi bila vsaka pesem pogovor med sebi enakimi.

Los Bitchos - Pista (Fresh Start)

MRFY

Zvrst: INDIE ROCK / ALTERNATIVNI ROCK
MRFY je najuspešnejša slovenska indie rock skupina zadnjega pol desetletja. Štiričlanska zasedba je s sproščenim pristopom, duhovitim odnosom in edinstveno estetiko razvila izviren rockovski zvok s sodobnim pečatom, ki je osvojil slovensko javnost. Njihov prvenec Story (2018) je bil pomemben mejnik na lokalni indie sceni, saj je domiselno razširil definicijo slovenske indie glasbe. Številni singli z njihovega drugega albuma Use (2022) so postali odmevne uspešnice na Valu 202. Lansko pomlad se je skupina že tretjič vrnila v studio in posnela svoj prvi album v angleščini, ki ga namerava izdati v letu 2024.
MRFY - Fly ◎ MENT Session

u.r.trax

Zvrst: TECHNO / TRANCE / ELECTRO

Pariška producentka, didžejka in vokalistka u.r.trax v svojih razgibanih setih servira mamljivo dinamične ritme za plesišče. Kot didžejka prisega na različne žanre, od zatripanega techna do surovega in hladnega electra ter čudaškega trancea, in stavi na glasbo, ki te posrka vase. Leta 2020 je pri založbi KAOS Hectorja Oaksa izdala svojo prvo produkcijo Folge Mir, ki ji je leta 2021 sledil debitantski EP Moral Krisis. Njena zadnja izdaja na založbi Nine Kraviz zaznamuje obrat proti bolj psihedeličnim tonom, singel Br0ken za založbo Ellen Alien pa za prihodnost napoveduje novo obdobje zvočnih eksperimentov.

u.r.trax | Boiler Room: Paris

ŽEN

Zvrst: SHOEGAZE / POST-ROCK / INDIE ROCK

Hrvaški trio Žen, ki je nastal leta 2009 v Zagrebu, je ključni predstavnik balkanske shoegaze in post-rock scene. AV zasedba, povezana z avstrijsko kvir/feministično založbo Unrecords, francosko Vox Project in slovensko Moonlee Records, je v zadnjih letih nastopala od Baltika do Balkana, od Visle do Atlantika. Njihove komade, ki se sramežljivo spogledujejo s popom, zaznamujejo hipnotične plasti kitar in čutni skupinski vokali. Nežna muzika tria Žen izžareva rahlo psihedelično in zasanjano, s soncem obsijano avro, ki bo navdušila fene in fenice imen, kot so Warpaint, Lush in Slowdive.

ŽEN - Pusti me da hodam [official video]

UTO

Zvrst: ALTER POP / ELEKTRONIKA / TRIP HOP
Karizmatični pariški dvojec UTO ustvarja glasbo, ki v mislih pušča ostre in dolgotrajne podobe. Bend, ki ga sestavljata Neysa Mae Barnett in Emile Larroche, je začel skupaj ustvarjati leta 2016, leta 2022 pa je izšel njun prvenec Touch the Lock, na katerem sta predstavila svojstveno izpeljanko alter popa z občasnimi mežiki psihedeličnim melodijam in trip hopu. Gre za album, ki izhaja iz resničnosti, toda obenem komunicira s hiperresničnostjo in odpira pogled v dele notranjosti, kjer mirujejo neizkoriščena čustva in misli.
UTO - Souvent Parfois (Official Music Video)

Masayah

Zvrst: HIP-HOP / RAP / R&B
Masayah je ankaranska petarda in multitalentirana raperka z občutkom za pop. Njen singel Ni panike je bil ena najbolj predvajanih skladb leta 2022, aprila 2023 pa je v svet poslala dolgometražni prvenec Zavedno, stilistično pisan in socialno ozaveščen album, ki ji je prinesel Zlato piščal za novinko leta. Za komaj 22-letno glasbenico se zdi, da je na sceni že od nekdaj. Brez dlake na jeziku nas vodi skozi raznovrstne sloge, med katerimi kameleonsko paradira. Njen glasbeni svet je potovanje od hip-hopa in trapa do R&B-ja, soula in pop rocka.
Masayah - Ni Panike (Official Video)

Marie Pravda

TECHNO / ELECTRO / BASS
Marie Pravda je relativno nov obraz na češki sceni, toda obenem tudi en vidnejših talentov nove generacije. Leta 2020 se je pridružila kolektivu Planeta Za, leto pozneje pa je zagnala svojo klubsko serialko Planeta Pravda. Je redna gostja kluba Ankali in članica umetniškega kolektiva Gravity Network. Nastopila je že po vsej Evropi, med drugim v klubih, kot so Berghain, Jasna 1 in Garage Noord, pred kratkim pa je gostovala tudi v Južni Ameriki. Je strastna raziskovalka, ki jo fascinirajo obskurne, manj popularne oblike sodobne plesne glasbe. Didžejanje je zanjo sredstvo za pripovedovanje zgodb, zato se v svojih setih, ki jih zaznamuje najsodobnejša elektronska produkcija, rada igra z različnimi odtenki melanholije in evforije.
Marie Pravda | HÖR - October 28 / 2023

Konferenca

Zelo pester in zanimiv program ponuja tudi konferenčni del festivala. Ob 10. jubileju bo konferenčni program gostil preko preko 120 konferenčnih govorcev in govork, 33 konferenčnih panelov (intervjuji, okrogle mize, predstavitve in delavnice), 7 MENTorstev in 6 hitrih mreženj

Izpostaviti gre intervjuje z Ivanom Novakom, alias Ivom Saligerjem, enim glavnih ustvarjalcev kultne zasedbe Laibach; Keithom Millerjem, ustanoviteljem londonskega festivala Wide Awake in kolektiva Bad Vibrations; Shawnom Reynaldom, enim vplivnejših piscev o sodobni elektronski glasbi in avtorjem odmevnega novičnika First Floor; Lauren Sohikian, vodjo butične PR agencije Modern Matters; ter Nikolino Finsko, veteranko na področju industrije videoiger.

MENT konferenca.
Foto: on MENT

Naužij se novih glasbenih odkritij! Še več informacij o festivalu najdeš na povezavi.

Prejšnji članek8 zdravilnih lastnosti banan, ki jih ne gre spregledati
Naslednji članekLunarni pristajalnik Odisej posnel prve fotografije vesolja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.