8 zdravilnih lastnosti banan, ki jih ne gre spregledati

Zdravilne lastnosti banan
Zdravilne lastnosti banan Foto: Makidotvn iz iStock

Banane so znane po svojih prehranskih koristih, vendar obstajajo tudi nekatere druge dobre lastnosti. Vključitev banan v prehrano lahko poleg njihovega okusa in priročnosti prinese tudi te manj znane prednosti.

Banane izboljšajo prebavo

Banane so bogate s prehranskimi vlakninami, ki pomagajo ohranjati redno odvajanje blata in preprečujejo zaprtje. Vsebujejo tudi vrsto vlaken, imenovano rezistentni škrob, ki deluje kot probiotik, neguje koristne črevesne bakterije in spodbuja zdrav črevesni mikrobiom.

bananas, fruits, yellow
Foto: TheDigitalArtist iz Pixabay

Zdravje srca

Banane so dober vir kalija, ki je bistvenega pomena za vzdrževanje pravilnega delovanja srca in uravnavanje krvnega tlaka. Zadosten vnos kalija je povezan z zmanjšanim tveganjem za možgansko kap, bolezni srca in druge kardiovaskularne težave.

bananas, fruits, food
Foto: _Alicja_ iz Pixabay

Izboljšana učinkovitost vadbe

Banane so priročen vir ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo hiter dvig energije med vadbo. Vsebujejo tudi elektrolite, kot je kalij, ki pomagajo preprečevati mišične krče in vzdrževati pravilno ravnovesje tekočine v telesu.

Young happy athletic woman listening music on earphones while jogging in the park.
Foto: Drazen Zigic on iStock

Regulacija razpoloženja

Banane vsebujejo triptofan, aminokislino, ki jo telo pretvori v serotonin, nevrotransmiter, znan po svojih lastnostih uravnavanja razpoloženja. Uživanje banan lahko pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati simptome depresije in anksioznosti.

Face, beauty and satisfaction with a model black woman in studio on a gray background to promote natural skincare. Facial, wellness and makeup with an attractive young female happy with cosmetics
Foto: PeopleImages iz iStock

Zdravje oči

Banane vsebujejo majhno količino vitamina A, ki je bistvenega pomena za ohranjanje zdravega vida in preprečevanje stanj, kot je nočna slepota. Vsebujejo tudi antioksidante, kot sta lutein in zeaksantin, ki ščitijo oči pred oksidativnimi poškodbami in zmanjšujejo tveganje za starostno degeneracijo makule.

a banana smoothie cup, healthy shake of banana with milk
Foto: Giovani Dressler iz iStock

Zdravje kosti se izboljša z banano

Banane vsebujejo hranila, kot sta magnezij in mangan, ki sta pomembna za ohranjanje močnih in zdravih kosti. Ti minerali prispevajo k gostoti kosti in pomagajo preprečevati bolezni, kot je osteoporoza.

banana, apple, smoothie
Foto: ImagesBG iz Pixabay

Banane za zdravo kožo

Banane so dober vir vitamina C, ki ima ključno vlogo pri proizvodnji kolagena, beljakovine, ki kožo ohranja čvrsto in mladostno. Poleg tega vsebnost vitamina A v bananah spodbuja presnovo celic in pomaga ohranjati zdravo kožo.

Ripe bananas isolated on yellow background.
Foto: WS Studio iz iStock

Naravni antacidni učinek na telo

Banane imajo naravni antacidni učinek na telo, kar lahko pomaga ublažiti simptome zgage in refluksa kisline. Vsebujejo spojine, ki pomagajo nevtralizirati želodčno kislino in prekrivajo želodčno sluznico ter tako olajšajo nelagodje.

Yellow bananas on the counter. Department in a store or supermarket with fresh products. Selective focus.
Foto: Алексей Филатов iz iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSmučanje ni le šport, ampak prava poezija gibanja
Naslednji članekKaj obiskati na 10. festivalu MENT?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.