Manj televizije pomeni manj tveganja za srčne bolezni

Televizija, na mizi čips in dve steklenici piva
Foto: JESHOOTS.com iz Pexels

Več kot vsak deseti primer srčnih bolezni bi lahko preprečili, če bi ljudje televizijo gledali manj kot uro dnevno. Do koronarne srčne bolezni namreč pride, ko se delci maščobe naberejo v srčnih arterijah in s tem zmanjšajo preskrbo s krvjo. Znanstveniki menijo, da z zmanjšanjem časa, ki ga preživimo pred televizijo, lahko zmanjšamo tveganje za pojav te bolezni ne glede na genetske predispozicije in tradicionalne dejavnike tveganja.

Že predhodne študije so ugotovile, da je prekomerno gledanje televizije povezano s škodljivimi koncentracijami holesterola in glukoze v telesu. Te bi potem lahko vodile v razvoj srčnih bolezni. V raziskavi, ki je zaobjela podatke 373.026 Britancev, so potrdili, da tveganje za razvoj koronarnih bolezni narašča z naraščajočim časom gledanja televizije.

V primerjavi s posamezniki, ki so televizijo gledali štiri ure ali več dnevno, so imeli tisti, ki so televizijo gledali uro ali manj dnevno za 16 odstotkov nižje tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni. Posamezniki, ki so pred televizijskim zaslonom preživeli dve do tri ure dnevno, so imeli šest odstotkov nižje tveganje za pojav bolezni. Trend je bil opazen pri vseh starostnih skupinah. Zanimivo je, da podobna zveza ne velja med prostim časom, preživetim pred računalniškim zaslonom, in srčnimi boleznimi.

Ob predpostavki, da je gledanje televizije dejanski razlog za razvoj srčne bolezni, bi lahko približno 11 odstotkov koronarnih srčnih bolezni preprečili, če bi ljudje gledali televizijo manj kot uro na dan. Četudi je morda takšna ocena preveč optimistična, obstaja kopica dokazov, da s povečanjem dnevne aktivnosti v času, ki bi ga sicer presedel, pomagaš zmanjšati delež maščobe v telesu in preprečuješ povečevanje telesne teže, izboljšaš krvni pritisk in vrednosti maščobnih delcev v krvi ter zmanjšaš tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Vsa ta izboljšanja pa dokazano zmanjšujejo možnosti za srčni napad in kap.

Naprava za merjenje krvnega pritiska
Foto: stevepb iz Pixabay
VIRThe Guardian
Prejšnji članekModni trendi poletja 2022
Naslednji članekKOROŠKA GAVDA v Mariboru: Dan D, Overheat in DJ Million Smart

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.