Meteor osupnil Norvežane

Norveška policija je včeraj prejela številne klice v sili, vendar nihče ni poročal o poškodbi ali škodi. Skupina strokovnjakov lovi meteorit, ki naj bi pristal v gozdu blizu prestolnice. Meteor je vesoljska skala, ki ob vstopu v zemeljsko atmosfero burno zagori in leti z visoko hitrostjo. Če preživi svojo pot na tla, postane znan kot meteorit.

Norveška meteorska zveza pravi, da je bil nedeljski meteor viden vsaj 5 sekund, pojavil se je ob približno 1 uri ponoči po lokalnem času. Potoval je s hitrostjo približno 16,3 km/s, meteor pa je bil viden v večjem delu južne Skandinavije.

Norveški astronom Vegard Rekaa je BBC-ju povedal, da je bila njegova žena takrat budna. Slišala je tresenje v zraku pred eksplozijo in domnevavala, da je nekaj težkega padlo blizu hiše. Skupina strokovnjakov je bila odposlana na področje, kjer naj bi meteor padel. Začetne preiskave kažejo, da naj bi vesoljski kamen pristal v gozdnatem območju imenovanem Finnemarka, približno 60 kilometrov zahodno od Osla.

Ena skupina kamperjev je poročala o »veliki eksploziji tik nad njihovimi glavami,« je rekel Rekaa. Ena izmed njih je delala, da je v bližini videla ognjeno kroglo, vendar je mislila, da gre samo za šalo. Analize meteorjev predvidevajo, da bi lahko tehtal vsaj 10 kilogramov. To sicer ni zelo veliko, meteor pa je bil zato tako poseben, ker ga je veliko ljudi slišalo ali videlo.

Morten Bilet z Norveške meteorske zveze je bil eden izmed prič. Dejal je, da je meteor verjetno zadel asteroidni pas našega sončnega sistema, ko je potoval med Marson in Jupitrom. Dogodek je opisal kot »strašljiv«, vendar ne posebej nevaren. Taki padci meteoritov so sicer redki, zadnji, ki je povzročil škodo in poškodoval najmanj 1600 ljudi, je leta 2013 pristal v ruskem Uralu.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOnesnaževanje s plastiko se bliža prelomni točki
Naslednji članekNova naprava bi slabovidnim lahko pomagala izogniti se oviram 

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.