Nova naprava bi slabovidnim lahko pomagala izogniti se oviram 

Slabovidni in slepi uporabljajo dolge palice in vodnike pse, ki jim pomagajo pri izogibanju ovir. Ameriški raziskovalci so izumili tehnološko pomoč: videokamero, ki se namesti na prsni koš, in par zapestnic, ki vibrirajo. Videokamera je nato povezana s procesno enoto, ki vključuje algoritem računalniškega vida. 

Ko sistem zazna oviro, zapestnica na ujemajoči strani zavibrira. Če je ovira pred osebo, zavibrirata obe zapestnici. Znanstveniki pravijo, da naprava ni zasnova kot zamenjava palic ali psov vodnikov, pač pa ponuja dodatne ugodnosti, kot je izogibanje ovir na višji legi. 

Potek raziskave

Študija je bila objavljena v reviji Jama Opthamology in vključuje 368 ur videoposnetkov 31 slepih in slabovidnih udeležencev. Rezultati namigujejo, da bi ta pristop lahko bil v pomoč, piše the Guardian. Po uvajanju je vsak udeleženec sistem uporabljal približno štiri tedne, skupaj s palico ali psom vodičem. Med tem časom je sistem sam preklapljal med aktivnim načinom – v tem času so zapestnice ob oviri zavibrirale – in tihim načinom, ko niso. 

Pes na vrvici leži na traviRaziskovalci so nato analizirali podatke, da bi ugotovili, ali se stopnja stikov med uporabnikom telesom ali palico in predmeti, ki jih sistem identificira, razlikuje med obema scenarijema. Ko so preučili naključen primer opozoril ob ovirah za vsakega udeleženca, so opazili veliko razliko. Takih kontaktov je bilo namreč manj za kar 37 % ob aktiviranem sistemu. 

Naprava učinkovito deluje

»Udeleženci so poročali, da je bila naprava v pomoč v trgovinah, za opozorila za prihajajoče pešce, viseče veje, in v natrpanih ali neznanih krajih,« pravi dr Shrinivas Pundlik, soavtor študije iz pulmološke bolnišnice v Massachusettsu. Avtorji so kljub temu priznali omejitve študije, med njimi tudi to, da naprava morda ne zazna vseh možnih ovir. 

Robin Spinks iz britanskega kraljevega narodnega inštituta za slepe pozdravlja študijo, saj za razliko od drugih razpoložljiv možnosti zgolj ta sistem opozarja na prihajajoče ovire, ki predstavljajo tveganje za trk. »Nosljiva pametna tehnologija ponuja ogromen potencial za slepe in slabovidno pri neodvisnem gibanju. Preprečevanju ovir in trkov je seveda zelo pomemben del tega,« je dejal. 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekMeteor osupnil Norvežane
Naslednji članekKako urediti potni list?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.