Mikroboti, ki nam bodo čistili zobe

woman, dentiste, toothbrush
Foto: PourquoiPas iz Pixabay

Prvi dokaz o uporabi zobnih ščetk sega v četrto tisočletje pred našim štetjem. Babilonci in Egipčani so okoli leta 3500 pr. n. št. uporabljali veje drevesa arak (Salvadora Persica), ki ima antibakterijske učinke. Na kitajskem so uporabljali ščetke podobne današnjim, a za ščetine so uporabljali dlako (oz. ščetine) severnjaških prašičev. Danes so ščetine iz najlona, ročaj iz plastike, naše ščetke so čistejše in bolj učinkovite, imamo celo električne in takšne, ki vsebujejo računalniški procesor za boljše prilagajanje površini zobovja. A še vedno zgolj ščetkamo. Ali obstaja alternativa?

Raziskovalci z Univerze v Penisilvaniji so razvili nov sistem za dentalno higieno, ki namesto ščetke uporablja mikrorobote in magnete. Magnet usmerja mikrorobote, ki učinkovito in temeljito očistijo vsak skrit kotiček v zobeh. Tehnologija ubije dve muhi na en mah, saj lahko nadomesti ščetkanje in nitkanje.

Mikroboti za ščetkanje? Kako bi to delovalo?

Mikroroboti so sestavljeni iz nanodelcev železovega oksida. Raziskovalci so izrabili dve njegovi lastnosti: magnetno in katalitsko aktivnost. Prva pomeni, da se odziva na magnetna polja (po domače, je magneten. Za razliko od npr. svinca ali aluminija). Zaradi te lastnosti lahko magnet usmerja premike mikrorobotov in jih celo razporeja v različne oblike – ko je treba doseči skriti prostor med zobmi, se jata mirkorobotov razporedi v nitko in z lahkoto opravi delo.

Druga lastnost pomeni, da železov oksid deluje kot katalizator. V našem primeru gre za vodikov peroksid, ki ob prisotnosti železovega oksida sprosti proste radikale, ki ubijejo zobne bakterije.

Dlesni so na varnem, zobne bakterije pa ne

Raziskovalci so svoj izum preizkusili ploščici iz umetnega materiala podobnega zobem. Nato so uporabili 3D modele ustne votline, da so prilagodili vodenje mikrorobotov po zapleteni naravni površini zobovja. Nazadnje so izum testirali še na resničnih zobeh. Ugotovili so, da deluje in tudi, da ne poškoduje dlesni, kakor bi si človek mislil.

Sistem se da programirati in tako prilagoditi uporabniku. Mikroroboti so lahko dovolj močni, da odstranijo plast biofilma, ki se nabere na zobeh in gosti bakterije, hkrati pa dovolj nežni, da ne poškodujejo dlesni.

Tehnologija še čaka na prvega uporabnika oz. pacienta. Prvotno je bila namreč razvita za ljudi z gibalno oviranostjo, ki si zob ne morejo ščetkati sami. Morda pa nekega dne postane sistem dovolj preprost za izdelavo in komercialno prodajo.

Na začetku spodnjega videa lahko vidiš delovanje magnetnih mikrorobotov v praksi.

Magnetic Micro-Robots

VIRScience Daily
Prejšnji članekKratka zgodba: Večerni deja vu
Naslednji članekNa današnji dan: Dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.