Na današnji dan: Dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici

Dan spomina na genocid v Srebrenici
Dan spomina na genocid v Srebrenici Foto: goldenhour9 iz iStock

11. julij je bil s strani Evropskega parlamenta s posebno resolucijo razglašen kot dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. Srebreniški pokol se je zgodil med 6. in 25. julijem 1995, ko so vojaki pod vodstvom generala Ratka Mladića pobili več kot osem tisoč muslimanskih dečkov in mož. Tako se vsako leto v poletnem mesecu spomnimo umrlih v enem najhujših dogodkov v zadnjih letih.

Srebreniški genocid pred 27 leti

Na današnji dan se ponovno spomnimo grozodejstev vojne v Bosni in Hercegovini.  V mislih smo z žrtvami tega tragičnega dogodka, njihovimi družinami in njihovimi bližnjimi ter vsemi, katerih življenja so bila prizadeta, in tistimi, ki so še vedno pogrešani. Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin, da se tovrstna grozodejstva ne bi smela nikoli več ne ponoviti ne dopustiti. Zavezanost humanosti in pravičnosti morata ostati temelj naše civilizacije.

Genocid v Srebrenici je eden najtemnejših trenutkov v svetovni zgodovini in odgovornost vseh je boriti se za pravico in resnico ter proti zanikanju genocida. »Na desetine ljudi je vsakodnevno umiralo in smrt je postala del vsakdana. Nisem si predstavljal, da bom preživel. Vendar sem upal, da mi bo lažje, v kolikor prenesem brata do svobodnega ozemlja,« je v svoji resnični zgodbi zapisal Hasan Hasanović, eden od preživelih.

Da ne pozabimo genocida v Srebrenici tudi v Sloveniji skrbita spletna stran Srebrenica – 8372 živih spominov in Muslimanski kulturni center Ljubljana.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMikroboti, ki nam bodo čistili zobe
Naslednji članekKako dobro poznaš granito?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.