Kako dobro poznaš granito?

Watermelon sorbet or granita, refreshing summer dessert
Foto: saschanti iz iStock

Granita (v italijanščini tudi granita siciliana) je napol zamrznjena pijača iz sladkorja, vode in različnih arom. Izvira iz Sicilije, v različnih oblikah pa je na voljo po vsej Italiji in drugod po svetu. Sorodna je sorbetu in italijanskemu ledu, vendar ima v večjem delu Sicilije bolj gladko, kristalno teksturo.

Tekstura granite se razlikuje od mesta do mesta. Na zahodni obali Italije in v Palermu je najbolj kockasta, na vzhodu naše sosede pa je skoraj tako gladka kot sorbet. To je v veliki meri posledica različnih tehnik zamrzovanja: bolj gladke vrste se proizvajajo v stroju za sladoled, medtem ko se bolj grobe vrste zamrznejo le z občasnim mešanjem, nato pa se strgajo, da nastanejo ločeni kristali.

Običajne in tradicionalne aromatične sestavine so limonin sok, pomaranče, jasmin, kava, mandlji, meta ter v sezoni gozdne jagode in črne murve. Čokoladne granite imajo tradicijo v mestu Catania, na voljo pa so tudi v drugih delih Sicilije. Nianse sicilijanskih sestavin so pomembne za okus končne granite: sicilijanske limone so manj kisle, bolj cvetlične sorte, podobne Meyerjevim limonam, medtem ko uporabljeni mandlji vsebujejo določeno število grenkih mandljev, ki so ključni za značilen okus mandljev. Druga priljubljena aroma, ki se uporablja v graniti, je pistacija, prav tako kmetijski proizvod Sicilije.

Colorful summer slushies
Osveži se in uživaj poletje na polno! Foto: etorres69 iz iStock

Kje lahko poskusiš granito?

Da pa ne bomo pisali samo o italijanskih granitah, je ta priljubljena na pol ledena pijača še kako osvežujoč napitek v vročih poletnih mesecih tudi v Sloveniji. Granito prodajajo že na vsakem koraku v najrazličnejših okusih. Rokmar ponuja baze za granito v šestih okusih. Za pripravo poleg baze potrebuješ le še vodo in malo sladkorja. Osveži se in uživaj poletje na polno!

info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Prejšnji članekNa današnji dan: Dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici
Naslednji članekYu-Gi-Oh! svet žaluje, umrl njegov ustvarjalec
info@rokmar.si | Spletna stran

Podjetje Rokmar že 30 let proizvaja visokokvalitetne proizvode za izdelavo sladoleda in slaščic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.