mRNA cepiva so še bolj učinkovita kot smo mislili

Nova raziskava je ugotovila, da preboleli in še cepljeni z mRNA cepivi lahko pričakujejo dosmrtno imunost na virus.

V reviji Nature objavljeni članek dokazuje, da preboleli, ki so se naknadno tudi cepili, verjetno razvijejo doživljenjsko  imunost na Covid-19. Če ta le ne bo preveč mutiral.

Raziskava je potrdila več študij, ki so trdile, da je naša odpornost na novi koronavirus precej dolgoživa. Če v enačbo vključimo še cepivo pa naj bi jo ohranili vse življenje.  Pokazala je tudi, da je imunost, pridobljena z mRNA cepivi, bolj dolgotrajna kot smo domnevali.

Imunski sistem in mutirani virusi

Kot vemo, naše telo na okužbo reagira s tvorjenjem protiteles, ki so zadolžena za uničevanje okuženih celic pa tudi virusov samih. Ko nam uspe bolezen premagati, kar se zgodi v veliki večini primerov, si telo določen virus ali bakterijo zapomni ter ob ponovni okužbi hitro opravi s tujki. Težava nastane pri patogenih, ki hitro mutirajo, kot je naprimer sezonska gripa. Čeprav so simptomi bolezni enaki, vsako leto razsaja drug sev ali celo več naenkrat. Tako smo imuni na lansko sezonsko gripo, na letošnjo pač ne. Na srečo novi koronavirus ne mutira tako hitro in imamo še čas ustaviti njegovo širjenje.

Težave doseganja naravne prekuženosti

Kljub temu, da poznamo že kar nekaj različic – toliko da smo jim začeli nadevati grške črke – naša cepiva še vedno učinkovito ščitijo pred vsemi sevi. To pa se lahko spremeni, če širjenja virusa ne ustavimo s prekuženostjo človeštva ali cepljenjem. Težava doseganja prekuženosti je, da več okuženih pomeni večjo možnost za mutacije, kar pomeni, da bi sami sebi kopali jamo. Poleg tega se zdi, da vladajoči nikakor ne uspejo najti srednje mere med »zdravim« številom okuženih in zdravim delovanjem zdravstvenega sistema. Posledica tega so karantenski ukrepi, ki so jih morali uvesti celo v skandinavskih državah. Kljub veliko govora o postopnih spremembah, kontroliranju števila okuženih, doseganju prekuženosti, na kar je svet stavil v začetku epidemije, so takšni načrti povečini propadli.

Najboljša kombinacija je prekuženost in cepivo

Druga opcija je cepljenje. Z dokazi nove študije ta postaja vedno bolj obetavna, saj je pokazala, da večina ljudi, cepljenih z mRNK cepivi, ne bo potrebovala nadaljnjih odmerkov. Tisti, ki so Covid-19 preboleli in se povrhu še cepili, pa bodo verjetno zaščiteni tudi pred možnimi mutacijami virusa v prihodnosti. Ameriška raziskava je raziskovala le učinek mRNK cepiv kot sta Pfeizer in Moderna, a se strokovnjaki strinjajo, da v določeni meri enako velja tudi za vektorska AstraZeneco in Johnson & Johnson. Z upoštevanjem dejstva, da sta zadnji dve manj učinkoviti na splošno.

Viri:

https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4

https://www.livescience.com/why-lifelong-immunity.html

Prejšnji članekLaž ali resnica?
Naslednji članekNekdo bo do konca stoletja dočakal starost 130 let

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.