Nekdo bo do konca stoletja dočakal starost 130 let

Trendi kažejo, da bi lahko še v tem stoletju nekdo doživel 130 let

Znanstvenika z Washingtonske univerze v svoji raziskavi trdita, da bo do konca 21. stoletja zagotovo podrt rekord za najvišjo starost. Ta trenutno pripada Jeanne Calment iz Francije, ki je leta 1997 umrla v starosti 122 let in 164 dni. Verjetnost, da nekdo doseže starost 130 let, je trinajst odstotna glede na njune statistične izračune.

Kaj vpliva na dočakano starost

Poleg zgolj kvantitativnih trendov višanja življenjske dobe prebivalcev Zemlje, sta pri raziskavi upoštevala razne življenjske okoliščine. Tiste, ki nam življenje skrajšajo in tudi njihovo nasprotje. Nekaj si jih lahko zamislimo: onesnaženost zraka, možnosti samomora, prometne nesreče, smrti zaradi bolezni,  nasedanja piramidnim organizacijam, razvoja medicinske tehnologije, zdravega življenjskega sloga, izogibanja ljudem, ki nas poskušajo spraviti v piramidne organizacije…

Zanimivo je, da imajo različni dejavniki močan vpliv le do neke meje. Nekdo, ki je star 110 let ima enako možnost živeti še naslednjih 5 let kot nekdo, ki je že zdaj star 115. Taki ljudje so zelo redki, saj se jim uspe izogniti in preboleti vse težave, ki bi se lahko končale s smrtjo. Nekateri trdijo, da gre za zelo posrečeno kombinacijo življenjskega okolja in predvsem genov. Raziskave in statistike predvidevajo, da je pri taki starosti vzrok smrti najpogosteje kar regenerativna nezmožnost celic. Naše celice se zaradi starosti preprosto nehajo obnavljati, organi počasi odpovejo ter zaspimo za vedno.

V povezavi s staranjem celic imajo strokovnjaki različne poglede. Pred kratkim so Singapurški raziskovalci pokazali, da je meja človeškega življenja 150 let, drugi pravijo, da takšna meja ne obstaja. Tako kot meduze ne umrejo naravne smrti, saj se njihove celice ne starajo, nekateri verjamejo, da bi lahko tudi človeško telo ohranjali pri življenju za vekomaj. Seveda če ne pride do obolenj ali poškodb.

Postavimo stvari v perspektivo

Vrnimo se k stotridesetletnikom. Če si predstavljamo najbolj mejni scenarij, bi prva takšna oseba leta 2099 dopolnila 130 let. Roditi bi se morala leta 1969, v času naših očetov. Če se bo ta 13 % slučaj zgodil že prej, pa še toliko starejša. Ta nekdo bi moral biti že zdaj star vsaj 52 let, v pokoju v roku dvajsetih let ter ostalih 50 let biti strah in trepet pokojninske blagajne. Drugi rekorder, ki naj bi po izračunih gotovo doživel vsaj več kot 122 let, bi bil le 8 let mlajši.

Vsi starejši od 44 let so kandidati za novega najstarejšega človeka, če verjamemo v izračune.

Viri:

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9750517/Humans-live-130-years-old-end-century-study-claims.html

Prejšnji članekmRNA cepiva so še bolj učinkovita kot smo mislili
Naslednji članekPrevidno pri drogah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.