Previdno pri drogah

V tem članku ne želimo moralizirati o tem, ali je prav, da uporabljaš nelegalne droge ali ne. Niti te ne želimo spodbujati k uporabi drog. Želimo pa te pripraviti in podučiti o pazljivosti, če se že odločiš za jemanje nelegalnih substanc. Prosimo, pazi nase in na svoje prijatelje.

  • Nikoli ne zaužij drog, če nisi prepričan v to. Pred uporabo se o drogi tudi poduči in se pripravi na morebitne negativne plati in posledice.
  • Vedno začni z minimalno dozo. Tako se naučiš, kakšno reakcijo ima tvoje telo na to določeno substanco.
  • Ilegalnih substanc nikoli ne uživaj brez vedenja odgovorne osebe. Ta oseba naj bo tudi obveščena o količini in sami substanci, ki jo nameravaš uporabiti.
  • Nikoli ne uporabljaj drog, ki jih ne poznaš, ne sprejemaj jih od tujcev. Substance niso vedno to, kar bi naj bile, zato jih lahko brezplačno testiraš pri Drogart.
  • Pripomočkov za uživanje substanc nikoli ne deli z drugimi in si jih ne izposojaj. Pripomočki naj bodo tudi vedno čisti, tako se namreč zavaruješ pred okužbami.
  • Substanc nikoli ne mešaj med seboj, tudi z legalnimi ne (na primer z alkoholom), ker lahko pride do smrtno nevarne reakcije. Po uporabi tudi poskrbi za potreben počitek in rekuperacijo.
  • Imaš težave doma, na faksu ali v službi, imaš opravke s policijo, te prijatelji opominjajo, da prepogosto uporabljaš droge? Imaš že toleranco in so razmiki med uporabo vse krajši in velikokrat razmišljaš o novi drogi? To so lahko znaki odvisnosti. Po taki ugotovitvi je priporočljivo zmanjšanje ali prekinitev uporabe ter pogovor z bližnjimi in samorefleksija o razlogu začetka uporabe. Če te znake prepoznaš pri bližnjih ali prijateljih, jim ponudi pogovor o temi in nikakor ne obsojaj.
  • Droge imajo lahko trajne in dolgoročne posledice. Zato se je dobro preventivno podučiti o možnih zapletih pri posameznih drogah.

Za širše in podrobnejše informacije obišči spletno stran drogart.org. Njihov namen je zmanjšati škodljive posledice legalnih in nelegalnih drog med mladimi.

Prejšnji članekNekdo bo do konca stoletja dočakal starost 130 let
Naslednji članekVsem naj bom neznan: Kosovelova neizdana dela

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.