Vsem naj bom neznan: Kosovelova neizdana dela

Vsem naj bom neznan sta dve knjigi neobjavljenih del Srečka Kosovela, ki na skoraj dva tisoč straneh prikazujejo vse fragmente, izseke, zapiske in ideje velikega pesnika naše dežele. Zbral in uredil jih je Miklavž Komelj, branje pa olajšal še s tretjo knjigo. Izbor vsega, kar najdemo v celotni zbirki je uredil v manjši izbor Vsem naj bom neznan.

Neobjavljena dela Srečka Kosovela

Po približno petih letih urejanja nam je Miklavž Komelj skupaj z založbo Goga objavil novo Kosovelovo gradivo. Če so moje informacije pravilne, je o Kosovelovih delih izšlo že triindvajset del v razmiku devetdesetih let. Štiriindvajseta pa je prav najnovejša zbirka še neobjavljenih del, ki je izšla v dveh obsežnih knjigah.

V dveh knjigah te izdaje so zbrani vsi zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so ostali neobjavljeni do danes. Kosovelovo pisavo kažeta v magmatskem stanju nastajanja. Prva knjiga obsega poezijo, prozo in dramatiko. Vanjo so vključeni tako dokončani teksti – pesmi, črtice in nekaj drobnih dramskih del – kot tudi številni fragmenti in osnutki. Druga knjiga predstavlja Kosovela predvsem kot misleca – obsega od aforizmov do načrta za knjigo Biti ali ne biti. Vključeni so tudi zapisi o literarni teoriji, gradivo za diplomsko nalogo o Alojzu Gradniku in osnutki pisem. V dodatku so nove transkripcije že objavljenih pesmi in drugih besedil. Dodana sta dva spremna eseja Miklavža Komelja.

Zbirka Vsem naj bom neznan
Vsem naj bom neznan nam ponudi še neobjavljena dela Srečka Kosovela

Skoraj dva tisoč (1899) strani v dveh knjigah so zbrani vsi zapisi Kosovelove zapuščine, ki so bili neobjavljeni. Kot spremljava pa je izšla še tretja knjiga, ki je izbor iz teh dveh knjig. Prva knjiga obsega dramatiko, prozo in poezijo, vanjo pa so vključeni tudi nekateri teksti, ki jih je Kosovel uspel dokončati. Druga knjiga pa avtorja predstavlja kot misleca, saj vključuje več načrtov za knjige, diplomsko nalogo, osnutke njegovih del in še kaj. Dopolnita jo dva eseja Miklavža Komelja.

Ta knjiga prinaša izbor iz dveh obsežnih knjig, v katerih so bili leta 2019 sistematično zbrani Kosovelovi zapisi iz zapuščine, ki so ostali neobjavljeni. Izbor je razdeljen na poezijo, prozo, dramatiko, fragmente, ki predstavljajo Kosovela kot misleca, ter dva osnutka pisem. Dodana pa sta še dva prvič objavljena zapisa, hranjena v družinski hiši Kosovelovih v Tomaju.

Branje ni za vsakogar, a obenem za vse

Medtem, ko je celotna zbirka Vsem naj bom neznan, lahko namenjena predvsem poznavalcem in raziskovalcem, pa je naloga izbora nekoliko drugačna. Z »le« 283 stranmi bo prijetno branje za tiste, ki Kosovela in njegova dela poznajo iz šole ali prostega časa. Kdor si bo želel izvedeti še več o avtorju in njegovem delu, naj najprej v roke vzame izbor, šele nato celotno zbirko, saj je ta res precej obsežna. Obenem pa velja omeniti, da ni za vsakogar. Vsebuje nedokončane izseke, zapise, fragmente in za nas, roko na srce, niso tako pomembni, kot so bili za avtorja.

Srečko Kosovel: Vsem naj bom neznan, izbral Matjaž Komelj, založba Goga, 283 strani.

Če ti je bila všeč zbirka Kosovelovih dokumentov in rokopisov z naslovom Ikarjev sen, potem ti bo ta prav tako. Tudi v primeru prvega vstopa v Kosovelova dela, vsebuje precej kakovosti in intrige, ki te bo brez težav popeljala v preostala njegova dela. Tista dela, ki so dopolnjena in celotna. Če nič drugega pa je Vsem naj bom neznan še en vpogled v njegov opus, ki ga moramo ceniti in nikoli pozabiti.

Srečko Kosovel je bil star dvaindvajset let, ko je umrl za meningitisom. Kljub njegovemu obširnemu življenjepisu, bo za vedno ostal eden izmed največjih »čejev« v naši zgodovini. Vsem naj bom neznan je čudovit poklon pesniku, ki ga ne bomo nikoli pozabili.

Recenzijo nam je omogočila založba Goga.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrevidno pri drogah
Naslednji članekSaturnova luna morda skriva življenje
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.