Saturnova luna morda skriva življenje

Na Saturnovi luni Enkelad so znanstveniki zaznali nepričakovane količine metana. Morda je biološkega izvora.

Vesoljska sonda Cassini  je leta 2017 končala svojo misijo v ognjenih zubljih. Po opravljeni skoraj dvajsetletni misiji, je izvedla »kontroliran« padec v Jupitrovo atmosfero in zgorela. Večino misije je bilo namenjene opazovanju Saturna, njegovih obročev in lun. Zbrala je petabajte podatkov in meritev, na podlagi katerih še vedno ugotavljamo skrivnosti Saturnovega lokalnega sistema.

Izvor metana na Zemlji

Pred kratkim je znanstvenike razburila meritev na Saturnovi luni Enkelad, ki je pokazala nepričakovano veliko količino metana. Na Zemlji velja, da metan proizvajajo mikroorganizmi ali pa nastaja pri geokemičnih reakcijah. Slednje ga proizvedejo bolj malo, tako da lahko rečemo, da so glavni vir metana mikoorganizmi živeči blizu vročih vrelcev na dnu oceana.

Izvor metana na Enkeladu

Saturnova luna Enkelad je znana po hidrotermalnih procesih, ki se dogajajo na njenem južnem polu. Tam je pod plastjo ledu ocean tekoče vode in mnogo gejzirjev ter kriovulkanov (vulkan, ki ne bruha staljenih kamnin – magme, temveč  pline ali vodo). Torej tekoča voda, toplota, plini iz kriovulkanov … pogoji bi lahko omogočali življenje nekaterim najbolj trpežnim mikroorganizmom, ki jih poznamo na Zemlji. Med te sodijo tudi tisti, ki proizvajajo metan.

Shema kriovulkana
Shema delovanja kriovulkanov na Enkeladu. (vir: wikipedia commons)

Raziskovalci so izdelali matematične modele in računalniške simulacije ter ugotovili, da takšna koncentracija metana ne more izvirati zgolj iz hidrotermalnih reakcij. Vsaj ne iz takšnih, kakršne smo dokumentirali na Zemlji. Poleg možnosti, da se na Enkeladu dogajajo neki povsem drugačni, nam neznani procesi, je tretja možnost obstoj mikroorganizmov. Da to hipotezo dokažemo, bi morali fizično iti na dno Enkeladovega oceana in se prepričati na lastne oči – no ja, na oči podvodnega roverja. Naša tehnologija pa je še daleč od te točke, zato trenutno lahko le domnevamo.

Prejšnji članekVsem naj bom neznan: Kosovelova neizdana dela
Naslednji članekZnani so rezultati mature!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.