Mrtev ščurek z lune? Lahko ga kupiš na dražbi

Mrtvi ščurke z lune, ki so bili del misije Apolla 11, so naprodaj
Mrtvi ščurke z lune, ki so bili del misije Apolla 11, so naprodaj Foto: on rrauction

Ste si kdaj želeli lastiti pesek iz lune? Sedaj ga lahko. Ko so ob koncu 60. let Američani kot prvi uspešno potovali na luno, so iz lune prinesli tudi pesek. Tega so nato v okviru različnih poskusov med drugim v hrano dajali ščurkom. Pesek so kasneje odstranili iz ščurkov. Ravno te ohranjene ščurke in pesek sedaj prodajajo na dražbi. Poleg peska in ščurkov lahko na dražbi kupite tudi nekatere druge stvari, povezane z eksperimentom na ščurkih in misijo Apollo 11.

Ker gre za izjemno redko stvar, bodo tisti, ki so si željni lastiti lunin pesek, morali poseči globoko v žep. Nekateri ocenjujejo, da bodo cene na dražbi zrasle do višine pol milijona dolarjev.

Kako so prišli do peska in kje ga lahko kupite?

Med misijo Apolla 11 so astronavti iz lune s seboj prinesli približno 21 kilogramov peska. Tega so razdelili med znanstvenike, ki so z njim lahko izvajali različne teste. Dva kilograma so porabili za teste na nevretenčarjih in vodnih živalih. Vsem vpletenim živalskim vrstam so med hrano dajali pesek. Nobena od živali ni umrla, medtem ko so ugotovili, da pesek pravega vpliva na ščurke sploh ni imel.

Ti eksperimentalni vzorci izvirajo iz zbirke dr. Marion Brooks, entomologinje z univerze St. Paul, ki jo je Nasa najela za izvedbo poskusa. Zbirka vključuje tudi fotokopije dokumentacije, ki dokazujejo njeno povezanost z Naso, in sodobne reportaže o njenem delu.

Na dražbi lahko med drugim kupite majhne stekleničke, ki vsebujejo pesek, prav tako lahko kupite tri ohranjene ščurke vrste Blatella germanica in steklena stekelca, ki so jih uporabljali pri eksperimentih.

Odtis na površini lune.
Foto: schuetz-mediendesign iz Pixabay

Od 1. junija je ponudba za vse naštete predmete presegla 12 tisoč dolarjev, trenutno je na 21 tisoč dolarjih. A glede na to, da se je lunin pesek Apolla 11 aprila prodal za 500 tisoč dolarjev, organizatorji upajo in računajo na višji izkupiček. Dražba bo odprta do 23. junija.

VIRPopular Mechanics
Prejšnji članekSpoznajte najlepšo pametno uro na trgu
Naslednji članekUvedba e-kartona za rešitev zdravstvene krize

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.