Uvedba e-kartona za rešitev zdravstvene krize

Zdravstveni delavec v rokah drži elektronsko tablico
Foto: ckstockphoto iz Pixabay

Zdravniki dnevno odhajajo, obremenitve v zdravstvu pa so vse večje. Pacientov brez osebnega zdravnika je vse več, izobrazba novih zdravnikov pa traja od 10 do 12 let. Na novinarski konferenci Zdravniške zbornice Slovenije o primarni ravni zdravstvenega varstva, kjer je sodeloval tudi novi zdravstveni minister Daniel Beščič Loredan, so razpravljali o mogočih rešitvah zdravstvene krize. Ena izmed njih je bila tudi uvedba e-kartona.

E-karton bi razbremenil delo pediatrov

To pomeni, da bi bili na enem mestu zbrani podatki vseh institucij za posameznega pacienta. E-karton bi razbremenil predvsem delo pediatrov, saj bi bili rezultati njihovega dela bolje vidni, če bi lažje dostopali do podatkov. Posledično bi zaradi večje učinkovitosti lahko oskrbeli več pacientov. E-karton je v nekaterih državah že uveljavljen in kaže odlične rezultate. Če bi začeli e-karton uvajati na primarni ravni in na preventivni dejavnosti, bi v nekaj letih ali desetletjih lahko v zdravstvu celotno populacijo vodili elektronsko.

Kot so poudarili na konferenci, ni pomembna zgolj glavarina (število pacientov na posameznega zdravnika), temveč koliko časa ima zdravnik na voljo za obravnavo posameznega pacienta. Trenutni sistem zdravstvene delavce obremenjuje s številnimi administrativnimi postopki. Za opravljanje teh postopkov medicinska izobrazba pravzaprav ni potrebna, mnogim pa bi se lahko v celoti izognili z uvedbo e-kartona.

Uvedba e-kartona bi bila del digitalizacije zdravstva

Digitalizacija zdravstva se je sicer že začela, a zaenkrat gre bolj za menjavo papirja za elektronske dokumente. Do prave digitalizacije, ki bi zagotavljala boljšo povezljivost in dostop do vseh dokumentov, pa je še dolga pot. Družinski zdravnik Rok Ravnikar meni, da je pri tem najbolje posnemati primere dobrih praks v tujini. Novi minister je zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da se problemi v zdravstvu rešijo.

VIRZdravniška zbornica Slovenije
Prejšnji članekMrtev ščurek z lune? Lahko ga kupiš na dražbi
Naslednji članekIzgubljeni posnetki iz Černobila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.