Najbolj odmevni dogodki v svetu znanosti v letu 2024

knowledge, book, library
Foto: DariuszSankowski iz Pixabay

Vsi ki nas zanima znanost se lahko v letu 2024 veselimo nekaj zanimivih dogodkov. Prineslo bo nekaj obletnic, nekaj novih začetkov in že dolgo sonce ni tako sijalo.

Letos bo še bolj vroče

Letos bo sonce doseglo najavktivnejši del svojega 11-letnega cikla. Izbruhi plazme na njegovi površini bodo bolj pogosti, kar bo na Zemlji povzročilo pogostejše in močnejše severne sije. Nekatere bomo lahko videli tudi iz Slovenije.

Odpira se nov observatorij

Decembra začne obratovati observatorij Vera C. Rubin na vrhu gore Cerro Pachón v Čilu. Imel bo največjo digitalno kamero na svetu. Znanstveniki si bodo z njim pomagali mapirati celotno Mlečno cesto poleg tega pa še raziskovali temno energijo in skrite predelčke našega sončnega sistema. Vera C. Rubin bo vsak dan pridelal za 20 terabajtov informacij.

observatorij
Foto: on Rubin Obs./NSF/AURA

Misija Lucy se ponovno bliža Zemlji

Sonda Lucy je začela svojo misijo leta 2021. Opazuje osem asteroidov, izmed katerih jih sedem kroži okoli Jupitra. 13. Decembra bo Lucy že drugič letela mimo Zemlje in se potem vrnila na rob našega sončnega sistema.

Mineva 55 let od pristanka na Luni

Mineva 55 let od slavnega pristanka na Luni. Ko je Neil Armstrong izrekel slavne besede: »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo«, se ni niti malo motil. Pristanek na Luni je bil eden najbolj ambicioznih projektov v zgodovini. Dokazal je, da nismo priklenjeni le na Zemljo, spodbudil je hiter razvoj računalništva in vesoljskih tehnologij ter za znanost navdušil tisoče, ki so si želeli biti astronavti.

space station, moon landing, apollo 15
Foto: WikiImages iz Pixabay

Evropska HERA

Oktobra se začne misija HERA Evropske vesoljske agencije. HERA bo raziskovala ostanke in posledice NASINE misije DART. Ta je pred tremi leti preusmerila asteroid in dokazala, da se lahko branimo pred potencialno nevarnimi vesoljskimi kamni.

Dvesto let od prvega dinozavra

Pred 200 leti smo dobili prvega dinozavra. Leta 1824 je profesor z Oxforda William Buckland raziskoval velike kosti, za katere nihče ni vedel, čemu pripadajo. Bitje je poimenoval Megalosaurus bucklandii, kar pomeni veliki plazilec (od Bucklanda).

Dinosaur Fossil and Archaeological Tools,Dinosaur in the sand
Leta 2024 obeležujemo 200. obletnico najdbe prvega dinozavra Foto: IIIShutter iz iStock

Mineva 50 let od najdbe Lucy

Arheologa Donald Johanson in Tom Gray sta petdeset let nazaj v Etiopiji našla slavno okostje Lucy. Najdba iz leta 1947 je najbolj slaven primerek pračloveka poleg Ötzija. Lucy je znanstvenikom pomagala dokazati, da smo hodili po dveh nogah že dolgo pred izumom orodja.

Evropa dobi superračunalnik

Letos Evropa dobi nov superračunalnik. JUPITER bo domoval na raziskovalnem inštitutu Forschungszentrum Jülich v Nemčiji. Superračunalnik bo sposoben opraviti milijardo milijard izračunov na sekundo in bo pomagal pri znanstvenik razisakvah, izdelavi simulacij in testiranju matematičnih modelov.

Prejšnji članekMatura 2024: Veliki briljantni valček
Naslednji članekToliko korakov na dan moramo narediti, pravijo strokovnjaki

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.