Toliko korakov na dan moramo narediti, pravijo strokovnjaki

Koliko korakov na dan moramo narediti?
Koliko korakov na dan moramo narediti? Foto: WDnet iz iStock

Povečanje števila korakov lahko prepreči zdravstvene posledice prekomernega sedenja. Nova študija Centra Charles Perkins Univerze v Sydneyju (Avstralija) je ugotovila, koliko korakov moramo narediti, da zmanjšamo tveganje srčno-žilnih bolezni in smrti.

Koliko korakov moramo narediti v dnevu?

Študija, ki je vključevala več kot 72.000 ljudi, je pokazala, da je vsak dodaten korak do približno 10.000 korakov na dan povezan z zmanjšanim tveganjem smrti (39 odstotkov) in srčno-žilnih bolezni (21 odstotkov).

Prejšnje študije so pokazale povezavo med večjim dnevnim številom korakov in nižjo stopnjo smrti in srčno-žilnih bolezni, ločene študije pa so povezale visoko stopnjo sedečega vedenja s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni in smrt. Vendar pa je to prvi, ki je z nosljivimi napravami, ki jih nosimo na zapestju, objektivno izmeril, ali bi dnevni koraki lahko izravnali zdravstvena tveganja zaradi sedečega vedenja.

picture in intentional motion blur of crowds of people crossing a city street
Foto: chris-mueller iz iStock

Vodilni avtor in raziskovalec, dr. Matthew Ahmadi, je dejal: »To nikakor ni izhod iz zapora za ljudi, ki predolgo sedijo, vendar vsebuje pomembno javnozdravstveno sporočilo, da je vsako gibanje pomembno in da ljudje lahko in bi morali poskušati izravnati zdravstvene posledice neizogibnega sedečega časa s povečanjem dnevnega števila korakov.«

Višji avtor, profesor Emmanuel Stamatakis, direktor raziskovalnega središča Mackenzie Wearables v Centru Charlesa Perkinsa, je dejal, da ta rastoča skupina raziskav telesne dejavnosti z uporabo meritev na podlagi naprav ponuja ogromne priložnosti za javno zdravje.

»Število korakov je oprijemljivo in lahko razumljivo merilo telesne dejavnosti, ki lahko pomaga ljudem v skupnosti in zdravstvenim delavcem pri natančnem spremljanju telesne dejavnosti,« je dejal profesor Stamatakis.

Kako so prišli do te številke?

Raziskovalci so uporabili podatke o 72.174 posameznikih (povprečna starost 61 let; 58 odstotkov žensk) iz študije UK Biobank – velike biomedicinske baze podatkov – ki so sedem dni na zapestju nosili merilnik pospeška za merjenje telesne aktivnosti. Podatki merilnika pospeška so bili uporabljeni za oceno dnevnega števila korakov in časa, porabljenega za sedenje, to je sedenje ali ležanje med budnostjo.

Raziskovalna skupina je nato sledila zdravstveni poti udeležencev s povezovanjem podatkov o hospitalizacijah in evidenc smrti.

Mediana dnevnega števila korakov za udeležence je bila 6222 korakov/dan, 2200 korakov/dan (najnižjih 5 odstotkov dnevnih korakov med vsemi udeleženci) pa je bilo vzeto kot primerjava za oceno vpliva naraščajočega števila korakov na smrt in KVB dogodke.

Walk
Foto: Thom Milkovic iz Unsplash

Mediana časa, preživetega v sedečem položaju, je bila 10,6 ure/dan, tako da se je za udeležence študije, ki so sedeli 10,5 ure/dan ali več, štelo, da imajo veliko sedečega časa, medtem ko so bili tisti, ki so sedeči preživeli manj kot 10,5 ure/dan, razvrščeni kot malo sedeči čas.

Izvedene so bile prilagoditve za odpravo pristranskosti, kot je izključitev udeležencev s slabim zdravjem, ki so imeli premajhno telesno težo ali so imeli zdravstveni dogodek v dveh letih po spremljanju. Raziskovalci so upoštevali tudi dejavnike, kot so starost, spol, etnična pripadnost, izobrazba, kadilski status, uživanje alkohola, prehrana in starševska zgodovina kardiovaskularnih bolezni in raka.

What Will Happen to Your Body If You Walk Every Day

VIRScienceDaily
Prejšnji članekNajbolj odmevni dogodki v svetu znanosti v letu 2024
Naslednji članekDorothy Parker: »Vseeno mi je, kaj o meni pišejo, naj le ni res«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.