Najdeni najstarejši pripomočki za tetoviranje, stari približno 5000 let

Starodavni pripomočki za tetoviranje so ena izmed stvari, ki jih je težko najti in še težje identificirati. A z novimi mikroskopskimi preiskavami postaja to vedno lažje. Tako so s pomočjo teh raziskav ugotovili, da so že pred leti našli najstarejše pripomočke za tetoviranje. Dve naostreni koščici puranjih kosti nakazujejo, da so ameriški domorodci te pripomočke uporabljali že več kot tri tisoč let nazaj.

Puranje kosti uporabljene za tetoviranje

Arheolog Aaron Deter-Wolf, ki dela v arheološkem oddelku Tennessee v Nashvillu je skupaj s sodelavci to tudi potrdil. Koščici sta »umazani« s pigmentom in tako nakazujeta, da je vsaj vzhodni del ZDA tetoviranje poznal že tisoč let prej, kot so mislili do zdaj. Svoje ugotovitve in raziskave so zapisali v študiji, ki prinaša dobršno mero dokazov in rezultatov.

Izkopavanja iz leta 1985 so razkrila puranje kosti, za katere so predvidevali, da so bile uporabljene za tetoviranje. Manjše poškodbe, ki so bile vidne na konicah že ošiljenih kosti, so nakazovale na pripomočke za izdelovanje tatujev. Najdišče Fernvale v Tennesseeju je dom teh dveh koščic, ki so jih leta raziskovali in pregledovali. Kmalu so ugotovili, da so bile zares uporabljene kot konice za tetoviranje. Primerjali so jih z že najdenimi jelenjimi kostmi, ki so bile najdene in prav tako uporabljene za barvanje podkožja.

Najstarejši pripomočki, a ne najstarejši tatu

Po večkratnih preiskavah so našli tudi sledi pigmenta. Poleg tega pa so ob konicah našli tudi sledi črne in rdeče barve, ki sta bili uporabljeni pri procesu. Da je celoten proces še bolj jasen, pa sta bili najdeni še školjki s sledmi barv. Najverjetneje sta bili uporabljeni kot posodica za barvo, kamor so namakali naostrene kosti.

Ameriški domorodci imajo že več stoletno in tisočletno tradicijo tetoviranja
Ameriški domorodci imajo že več stoletno in tisočletno tradicijo tetoviranja

Ledeni mož Ötzi je bil v Evropi najden jamski človek, ki je živel pred 5250 leti. Na njem so našli ostanke najstarejših tatujev, ki še danes veljajo za najstarejšo sled tega rituala. Žal pa ob njegovem telesu niso našli pripomočkov za tetoviranje, ki bi bili brez težav najstarejši. Tako je zdaj ta slava pripadla puranjim kostem iz Tennesseeja. Raziskave so pokazale, da so ti pripomočki stari med 3620 in 5520 let.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKomentar: Heroj Tonin in luzerski ministri
Naslednji članekHuawei MatePad Pro: popolnoma nova uporabna vrednost?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.