Komentar: Heroj Tonin in luzerski ministri

Pred nekaj dnevi so luč sveta ugledale fotografije slovenskega ministra za obrambo, ki se je na terenskih vajah pridružil vojakom. Kot vsaka politična odločitev je tudi ta naletela na različne odzive. Na eni strani je postal predmet posmeha, na drugi pa je požel aplavz za njegovo promocijo pridružitve vojski. Ali Matej Tonin smeši sebe in ministrsko funkcijo ali pa je v svojem influencerstvu prehitel celo predsednika samega? Morda pa bodo točno te fotografije čez nekaj let postale razlog, da slovenska vojska ponovno cveti.

Kavbojci in indijanci bodo rešili vojsko

Ko se mi je pred dvema mesecema zdelo, da je obljubljenih tri tisoč evrov za enajst tednov služenja prostovoljnega roka napačen korak v pravo smer, si nisem mislil, da se bo kolo časa odvrtelo v to smer. Internet so preplavile fotografije Ministra Tonina, ki se je udeležil terenskih vaj slovenske vojske. Dan ali dva pred tem je pravi meme postala fotografija obrambnega ministra, ki v umazani beli srajci in čeladi sedi na tanku. Odgovor na komentarje, da se ne spodobi hoditi v opremi slovenske vojske?

Nastalo je na tisoče parodij in komentarjev, ki pa so le prilivali olja na ogenj, če se izrazim dokaj dramatično. Vsekakor se ob pogledu na fotografijo namuznemo in si mislimo svoje, a dejstva so dejstva, če so le ta resnična. In za voljo zanimivosti bomo ministru verjeli njegove besede, ki jih je izrekel v intervjuju za Pop TV.

»Številke ne lažejo. Zanimanje za prostovoljno služenje vojaškega roka se je v letošnjem letu povečalo za štirikrat. Od objave slik, ki ste jih prikazali, se je samo v enem dnevu javilo 22 kandidatov. V primerjavi s preteklimi leti, ko je v celem letu bilo 65 novih kandidatov, je to zagotovo velik uspeh. Pet dni je že od objave teh slik in danes še vedno govorimo o tem. Cilj je bil vsekakor dosežen,« je povedal v oddaji 24 UR zvečer, ki jo vodi Uroš Slak.

Lahko se teh fotk lotimo na izključno kritičen način in povemo, da s tem smeši samega sebe, ministrsko funkcijo, državo, svojo mati, ženo ali pa Ljudmilo Novak. Če pa smo naivni pa lahko verjamemo tem komercialnim številkam, ki so mogoče še bolj žalostne/smešne kot stanje v politiki in vojski.

»Mene ne zanima, kaj si nekateri mislijo o mojem početju, mene striktno zanimajo samo rezultati,« je še dodal v stilu nekoga, ki si želi izgubiti nekaj odvečne teže. Te besede so pohvalne, morda sam razlog (fotografije) ni pohvalen, a očitno je dosegel svoj cilj.

Terenske vaje slovenske vojske in prisotnost ministra za obrambo (vir: FB profil Levica)
Terenske vaje slovenske vojske in prisotnost ministra za obrambo (vir: FB profil Levica)

Mu bodo sledili tudi drugi ministri?

Mogoče je res predmet posmeha na internetu, kjer resnost skoraj ne obstaja. Mogoče je izpolnil otroške sanje, da bi sedel v tanku, vrgel granato in streljal z bazuko. In ni veliko takih, ki izpolnijo otroške sanje ob tem pa skoraj lastnoročno rešijo slovensko vojsko. Mogoče je minister »čokolino« res neki burkež, a sam sem mnenja, da vsi potrebujemo nekaj smeha v življenju. Če za to poskrbi človek na uradni in visoki funkciji, ki dela reklamo resni službi, pa je to humor na vsaj devetih nivojih. Še vedno pa ostaja možnost zavijanja z očmi, ker je kot influencer končno prehitel Boruta Pahorja, pa četudi za le en teden. Bog ve, če je bil to le trik, da se pozornost usmeri nanj, in ne na kaj dejansko pomembnega (potrditev ministra za pravosodje)?

Če te fotografije rešijo problem vpisa v slovensko vojsko, mu stisnem roko.

Preostali ministri sektorja pa se bodo morali pogledati v ogledalo in si reči, da morajo svojo igro dvigniti nekoliko višje. Janez Poklukar kot medicinski tehnik na urgenci ob polnoči, Vasko Simoniti v duetu z Zlatanom Čordićem-Zlatkom, Janez Cigler Kralj kot socialni delavec v nekem manjšem mestu ali Zdravko Počivalšek, ki peče prleško gibanico v lokali pekarni. S slednjo bo imel veliko opravka v ponedeljek, ko bo delil plakete za najboljšo in se s tem vrnil na kraj zločinov prleških sendvičev in vode. Prihodnost bo zanimiva in če zaključimo z nekaj »mogočeji«, smešna, žalostna in resna.

Vse, kar me zanima, pa je, če enako počnejo tudi ministri v Venezueli?

Minister za obrambo, ko se je udeležil terenskih vaj slovenske vojske
Minister za obrambo, ko se je udeležil terenskih vaj slovenske vojske

*Komentar ne odraža mnenja celotnega uredništva in je poklon sarkazmu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKonec s prepisovanjem na spletnih izpitih
Naslednji članekNajdeni najstarejši pripomočki za tetoviranje, stari približno 5000 let

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.