Največji 3D zemljevid vesolja do zdaj (in še raste)

Mednarodna skupina znanstvenikov je pred kratkim razvila najbolj obširen in podroben 3D zemljevid vesolja. Pri podiranju rekorda jim je pomagal inštrument DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument).

DESI je nameščen na teleskop Mayall in zaznava svetlobne signale globoko iz vesolja. Deluje le sedem mesecev, a je že podrl vrsto rekordov ter vsak dan dokazoval svojo uporabnost. Kot pove njegovo ime, je glavna naloga preučevati temno energijo in njen učinek na širjenje vesolja.

teleskop
Svet kot ga vidi DESI (vir: noirlab.edu)

DESI

Teleskop Mayall se nahaja v Nacionalnem observatoriju Kitt Peak blizu Arizone v ZDA. Na njem je nameščen sistem DESI. Namesto z lečo, DESI »gleda« s 5000 optičnimi vlakni, ki svetlobne signale prenesejo na njegov spektrometer. To je naprava, ki svetlobo razbije na posamezne frekvence, jih izmeri, analizira in v zadnjem koraku izriše 3D zemljevid vesolja. Ker vemo, da frekvenca svetlobnega valovanja z razdaljo in širjenjem vesolja pada, lahko določimo, kako daleč je njen izvor. Občutljivi inštrumenti na DESI so zaznali več rdeče svetlobe (z nižjo frekvenco, torej bolj oddaljeno) kot katerikoli merilec do zdaj.

observatorij
Notranjost observatorija Nicholas U. Mayall (vir: noirlab.edu)

DESI gleda v preteklost

Zemljevid še ni dokončan, a že zdaj ima radij 11 milijard svetlobnih let okoli Zemlje. To pomeni tudi, da z njim vidimo 11 milijard let v preteklost. Ravno to pa je danes želja mnogih astronomov – pogledati čim dlje v preteklost in odkriti izvor vesolja.

zemljevid
V središču je Zemlja. Vsaka točka prikazuje eno od 400 000 do 35 milijonov galaksij, ki bodo v končnem zemljevidu. (vir: Berkeley lab)

DESI je katalogiziral 7,5 milijona novih galaksij, do leta 2026 pa jih bo po pričakovanjih še 27,5 milijonov.

Prejšnji članekPrvi napovednik za serijo Gospodar prstanov in njen naslov!
Naslednji članekMateBook 14s: Vse v enem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.