Nam najbližja črna luknja več ne obstaja

Astronomi z Evropskega južnega observatorija (ESO) so leta 2021 objavili rezultate svojih opazovanj in obstoj nam najbližje črne luknje le 1000 svetlobnih let stran. Sledilo je veliko objav, špekulacij in splošnega medijskega pompa, a rezultati niso prepričali vseh. Drugi strokovnjaki so dvomili v obstoj črne luknje in predlagali drugačne hipoteze, zadnja raziskava pa je do konca zavrnila hipotezo črne luknje v sistemu HR 6819.

zvezdni sistem
Tako smo si predstavljali HR 6819 pred dvema letoma.

Kaj je videl ESO leta 2021

V sistemu HR 6819 so opazili dve zvezdi, ki krožita druga okoli druge na sumljivi razdalji. Sistemi z več kot eno zvezdo so kar pogosti, a glede na podatke so znanstveniki vedeli, da gre za nekaj več kot le binarni sončni sistem. Postavili so hipotezo, da vidimo trojni sistem z eno zvezdo in črno luknjo v sredini, ki krožita druga okoli druge, druga zvezda pa kroži okoli obeh.

Nova hipoteza

Podatki iz leta 2021 so bili dostopni astronomom po vsem svetu in skupina pod vodstvom Julie Bodensteiner je na podlagi enakih opazovanj postavila drugačen zaključek. Njihova hipoteza je bila, da imamo opravka z binarnim sistemom brez črne luknje, v katerem se dogaja zvezdni vampirizem. Ta je pogost pojav v binarnih sistemih, kjer so zvezde dovolj blizu. Zaradi različno hitre rasti zvezd se zunanja plast hitreje rastoče preveč približa drugi, ki jo s svojo gravitacijo »sleče«. Zdaj je tista, ki je rastla hitreje, manjša in navidez bolj oddaljena.

zvezdni vampirizem
Ilustracija zvezdnega vampirizma (vir: wiki)

Raziskava

Tudi avtorji prve raziskave so se zavedali, da je njihova hipoteza le hipoteza in skupaj z drugo skupino so izvedli nadaljnja opazovanja na drugih instrumentih. Uporabili so MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) in GRAVITY. Prvi je pokazal, da na predvideni zunanji orbiti ni zvezde (tiste, ki naj bi krožila okoli črne luknje in notranje zvezde), GRAVITY pa je razkril, da je razdalja med zvezdama trikrat manjša kot med Zemljo in Soncem.

Ti dve dejstvi sta ovrgli obstoj črne luknje, a astronomi se že veselijo nadaljnjega opazovanje zvezdnega vampirizma, ki so ga ujeli v objektiv. Vodja raziskave Abigail Frost je povedala, da so imeli veliko srečo, saj se takšni dogodki med zvezdami odvijajo hitro in bi lahko zamudili pravi trenutek. Poleg tega bo HR 6819 popoln kandidat za raziskovanje binarnih sistemov in njim lastnih fenomenov.

Prejšnji članek5 najbolj bizarnih superjunakov
Naslednji članekSlovensko valentinovo – kako ga praznujemo?

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.