NASA bo gradila domove iz gobic

NASA gradi iz gob
NASA gradi iz gob

Medtem ko filmi in knjige že mnoga leta napovedujejo leteče avtomobile in rolke, podvodne hotele in še marsikaj, NASA živi v letu 3000. Na Marsu naj bi s pomočjo gliv gradili domove, ki bi proizvajali svoj kisik in se obnavljali sami od sebe.

Domovi, ki se sami obnavljajo

Vse kar si je NASA na Marsu zamislila si lahko ogledaš v videu spodaj. Začneš lahko tudi s planiranjem svoje hiše, ki bi izgledala kot tista iz Smrkcev. Šalo na stran, zadeva je zelo zanimiva in vredna ogleda.

Self-replicating, Self-repairing Planetary Habitats Made of Fungus

Vse to je le teorija in še nekaj časa ne bo preverjena v praksi. Trenutno se mlada ekipa le poigrava z možnostmi igranja boga na Marsu in Luni. Ko bo do tega prišlo, bo to revolucionaren izum, ki bi ga lahko pred tem uporabili tudi na našem domačem planetu. Medtem so že ugotovili, da ima micelij (del gobe) veliko možnosti uporabe. Iz njega so že ustvarili opeke, ki so močnejše od betona in jih lahko vidite v posnetku zgoraj. Sam micelij lahko deluje in bo v tem primeru deloval kot izolator pred mrazom in ognjem, ter se v povezavi z vodo in hranilnimi sredstvi tudi sam obnavljal. Vsekakor so stvari, ki jih ugotavljajo v povezavi z gobami nekaj kar nas lahko navda z upanjem predvsem v časih, ko gori vse, kar obstaja.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekIzbor najlepših balkanskih balad zadnjega desetletja
Naslednji članekIdealen poklic glede na tvoje astrološko znamenje, 1. del

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.