NASA bo na Mars poslala helikopter

Z le enim odstotkom Zemljine atmosferske gostote in tretjino gravitacije, bo krmarjenje po Marsovem nebu predstavljalo velik izziv.

Naslednje leto se bo NASA morala spopasti z obema težavama, ko bo poskušala narediti velik preskok od skeniranja geografskih značilnosti Rdečega planeta z uporabo površinsko vezanih roverjev, do lansiranja majhnega helikopterja, ki so ga poimenovali Ingenuity, da bi dobili ptičjo perspektivo površine planeta.

nasa

V stilu bratov Wright, vendar na drugem planetu

20. julija se bo helikopter v velikosti majhne žoge, opremljen z dvema setoma 120 centimetrov dolgih propelerjev, odpravil na dolgotrajno pot s petim marsovskim roverjem agencije, Vztrajnost.

»To je zelo podobno trenutku bratov Wright, vendar na drugem planetu,« je za New York Times povedal MiMi Aung, vodja projekta Marsov helikopter v Nasinem laboratoriju za reaktivni pogon.

NASA je bila sposobna sestaviti in uspešno preizkusiti Ingenuity le s pomočjo miniaturnosti elektronike, boljše tehnologije baterij in novih materialov. Morali so ga celo preizkusiti v poskusni komori z nizkim tlakom, da so simulirali Marsovo redko atmosfero.

Zgodnje prototipe je bilo izjemno težko nadzorovati. Lopatice so se lahko zaradi odsotnosti zračnega tlaka nekontrolirano odbijale navzgor in navzdol. Poznejši testi so bili veliko uspešnejši zaradi novih in trdnejših materialov, ki so jih uporabili za propelerje.

»Precej osupljivo je, ko dvignete eno od teh rezil. Če ga držite v roki, mislite, da boste dvignili nekaj težkega, toda je tako lahko kot zrak in hkrati izredno togo,« je Havard Grip, raziskovalni tehnolog v JPL, povedal za Times.

NASA načrtuje, da bo helikopter spuščen na Marsovo površino februarja leta 2021, če bo šlo vse po načrtih. Znanstveniki bodo poskušali z Ingenuity poleteti do petkrat v 30 dneh. Najbolj ambiciozen polet bo dolg 152 metrov.

VIRNY Times
Prejšnji članekTop 10 MiniClip iger, ki smo jih nekoč igrali
Naslednji članekHuawei med najbolj inovativnimi podjetji na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.