NASA bo na Mednarodno vesoljsko postajo poslala majhne lignje

Več kot 100 majhnih lignjev in 5000 mikroskopskih živali bo v četrtek odposlanih na Mednarodno vesoljsko postajo. Poleg njih bo NASA v vesolje poslala še drugo opremo za eksperimente. S temi poskusi želijo pomagati znanstvenikom pri razumevanju učinkov potovanja po vesolju.

NASA bo odpravo oddajala v živo, piše BBC. 128 majhnih lignjev bodo uporabili v eksperimentu, da bi ugotovili učinke vesoljskega potovanja na koristne interakcije med mikrobi in živalmi. Imunski sistem lignjev je namreč zelo podoben človeškemu. NASA pravi, da bi eksperiment lahko podprl razvoj zaščitnih ukrepov za ohranjanje zdravja astronavtov med dolgimi misijami.

Astronavt v vesolju

»Živali, vključno z ljudmi, se zanašajo na mikrobe pri vzdrževanju zdravega prebavnega in imunskega sistema. Zaenkrat še ne razumemo v celoti, kako vesoljska potovanja vplivajo na te koristne povezave,« pravi Jamie Foster, vodilna raziskovalka na eksperimentu. Dodala je tudi, da se bodo lignji dotaknili zelo pomembnih tem živalskega zdravja.

Lignji bodo pred vrnitvijo na Zemljo zamrznjeni. Poleg njih bo na raketi tudi 5000 počasnikov ali bolje znanih vodnih medvedkov. Ta mikroskopska žival lahko prenese najbolj ekstremne življenjske pogoje. Zato so popolni za preučevanje odziva in adaptiranja življenjskih oblik na ekstremno okolje.

»Kar si še posebej želimo, je razumeti, kako počasniki preživijo in se razmnožujejo v takih okoljih. Zanima nas, če lahko ugotovimo, katere trike uporabljajo in jih prilagodimo za dobrobit astronavtov,« je rekel Thomas Boothby, vodilni raziskovalec na eksperimentu. V pripravi so še eksperimenti z robotskimi rokami, kjer želijo preveriti, če jih lahko uporabljajo na daljavo s pomočjo virtualne resničnosti. Prav tako je v pripravi študija proizvodnje močnejšega bombaža.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekEXIT odpira festivalska vrata regije in ponuja cepljenje
Naslednji članekNova pametna ura Huawei Watch 3 te bo navdušila z napredno uporabniško izkušnjo in odlično baterijo

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.