Nasa se že pripravlja na pristanek na Marsu

V prihodnosti bo človek najverjetneje stopil na Mars in Nasa ta korak že načrtuje. Pri omenjeni agenciji so se namreč odločili za serijo pripravljalnih poskusov. Začeli bodo prihodnjo jesen, ko bodo eno leto štirje ljudje sodelovali v simulaciji odprave. Pogoji za prijavo so zelo strogi, piše MMC.

Štirje ljudje bodo eno leto živeli v Mars Dune Alpha. To je približno 150 kvadratnih metrov velik marsovski habitat ustvarjen s 3D-tiskalnikom, nahaja pa se znotraj stavbe Johnson Space Center v Houstonu. Namen eksperimenta je priprava na resničen podvig, ko bodo na Rdeči planet stopili astronavti.

»Želimo razumeti, kako se bodo ljudje obnašali med simulacijo, saj gre za realistične situacije na Marsu,« je dejala ena izmed glavnih znanstvenic Grace Douglas. Plačani prostovoljci bodo s simulacijo zoperstavljeni različnim izzivom, kot so na primer vesoljski sprehod, omejenost komunikacije in odpoved opreme.

Pogoji za prijavo pa so zelo strogi. Oseba mora imeti med drugim magisterij s podorčja znanosti, inženirstva ali matematike, lahko se prijavi tudi oseba s pilotskimi izkušnjami. Sprejemajo samo ameriške državljane in tiste, ki imajo tam stalno prebivališče, starost pa je pogojena med 30 in 55 let. Kandidat mora prav tako biti dobrega zdravja in brez prehrambenih težav ali nagnjenosti k potovalni slabosti, poroča AP.

Prejšnji članekTetovaže lahko okrasijo telo in pozdravijo um 
Naslednji članekMagisterij in doktorat na FERI – zdaj je pravi čas!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.