NASA z Avstralijo razvija roverja, ki bo odšel na Luno

Avstralija je z vesoljsko agencijo NASA podpisala dogovor o sodelovanju, ki bo na Luno poslal prvi avstralski rover. S tem so le potrdili partnerstvo, ki so ga pričeli z lanskoletnim projektom Artemis Accords. Misija z avstralskim roverjem bo zbirala delce lunine površine in ugotavljala, kako bi lahko kisik v tleh pomagal človeštvu pri bivanju na Luni.

Rover bo na Luno prispel leta 2026

NASA in avstralska vesoljska agencija sta pred nekaj dnevi oznanili, da bosta na Luno poslali skupni rover. Vključen bo v potovanje na Luno, ki naj bi se zgodilo leta 2026, če bo šlo vse po načrtih. Partnerstvo je del raziskovalnega programa Artemis Accord, ki sta ga obe agenciji podpisali konec lanskega leta. Rover je prav tako del avstralskega programa Trailblazer, ki ga je Avstralija oznanila kot del iniciative Moon to Mars.

Rover bo tehtal manj kot dvajset kilogramov. Brskal in shranjeval bo regolit in ga vračal v bazo ter posledično v ISRU. Kratica v angleščini pomeni In Situ Resource Utilization, ki je zadolžena za raziskovanje in shranjevanje materialov. Na tej določeni misiji bo ISRU zadolžen za ekstrakcijo kisika iz železovih in silicijevih spojin, ki bodo zbrane na luninem površju.

Avstralski rover, ki ga bo NASA poslala na Luno, bo tehtal manj kot dvajset kilogramov
Avstralski rover, ki ga bo NASA poslala na Luno, bo tehtal manj kot dvajset kilogramov

Avstralija bo programu v naslednjih petih letih namenila 110 milijonov dolarjev. S tem bo lahko tehnologije, kot sta robotika in rudarstvo, uporabila za lunarno raziskovanje. Obenem pa se bo postavila na zemljevid raziskovalcev vesolja.

»Avstralija je na vrhuncu robotike in sistemov za daljinsko upravljanje. Oba bosta osrednji del vzpostavljanja obstojne prezence na Luni in človekovega raziskovanja na Marsu,« je povedal Enrico Palermo, glavni mož ASA (Australian Space Agency).

Niti NASA niti ASA nista ponudili več podrobnosti o samem roverju ali misiji. Vse, kar vemo je, da bodo vodilni avstralski znanstveniki in raziskovalci razvili vsestranskega roverja. Avstralska vesoljska agencija pa je razkrila, da bo več podrobnosti o misiji in raziskovanju luninega površja znanih proti koncu letošnjega leta oziroma v začetku leta 2022.

Artemis Accord je dogovor o vrnitvi človeštva na Luno
Artemis Accord je dogovor o vrnitvi človeštva na Luno

NASA, Avstralija in Artemis Accords

Avstralija je bila ena izmed prvih držav, ki se je pridružila programu Artemis Accord v oktobru leta 2020. Vodilne osebe države vidijo vesoljsko industrijo kot odlično priložnost za rast industrije in ekonomije. Hkrati pa naj bi bila to odlična možnost za predstavitev Avstralije kot vesoljske velesile.

»To je za Avstralijo izjemna priložnost, da uspemo v vesoljski industriji. Gre za center vladne vizije, da zagotovi več delovnih mest in poveča ekonomijo,« je v izjavi za javnost povedal avstralski premier Scott Morrison. V njej lahko zasledimo tudi finančne načrte za ta program. Do leta 2030 bodo v vesoljski industriji ustvarili več kot dvajset tisoč novih delovnih mest in zvišali vrednost vesoljske ekonomije na dvanajst milijard dolarjev.

»Ta dogovor je le še potrdil večletno in tesno sodelovanje Avstralije z Združenimi državami Amerike na področju vesoljske industrije,« je povedal Bill Nelson, eden izmed mož NASE. Avstralija pa je s spodnjo reklamo svojim državljanom sporočila, da odhajajo na Luno.

‘Australia, we’re going to the moon’: new ad touts deal with Nasa

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajnovejša raziskava pokazala, da cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost smrtnega izida za 90 %
Naslednji članekZaštartaj svojo kariero!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.