Najnovejša raziskava pokazala, da cepljenje proti covidu-19 zmanjša možnost smrtnega izida za 90 %

Vprašanje cepljenja proti covidu-19 buri množice že vse, odkar je v svet prišla novica o dostopnem cepivu. In kljub temu, da je cepivo za zdaj edina možna preventiva pred covidom-19, veliko ljudi še vedno ni prepričanih, da je cepljenje prava rešitev, kajti zdaj je že znano, da lahko zboli vsak, cepljenju navkljub.

A posledice še zdaleč niso tako hude za cepljene posameznike, kar potrjujejo tudi raziskave. Ena izmed najnovejših francoskih raziskav je pokazala, da cepljenje zmanjša možnost smrtnega izida pri bolezni covid-19 za 90 %. Prav tako so med raziskavo ugotovili, da cepljenje obvaruje človeka pred najhujšimi posledicami delta različice covida-19.

Raziskava je zajela 22,6 milijonov ljudi, starejših od 50 let, in je najobsežnejša take vrste do zdaj. Raziskavo so opravili francoska raziskovalna skupina Epi-Phare, francoski sklad za nacionalno zdravstvo CNAM in agencija ANSM. Primerjali so 11,3 milijonov cepljenih posameznikov, starejših od 50 let, z enakim deležem isto starih necepljenih posameznikov.

Kaj to pomeni?

Rezultati raziskave so pokazali, da cepiva zmanjšajo tveganje težjega poteka bolezni za 84 % v skupini, starejših od 75 let, in za 92 % v skupini ljudi, starih med 50 in 74 let.

Raziskava je še pokazala, da so bili rezultati enaki, ne glede na vrsto cepiva. Pri raziskavi so uporabili cepiva Pfizer/BioNTech, Moderna in Oxford/AstraZeneca. Cepivo Janssen v raziskavi ni bilo uporabljeno, saj je bilo za uporabo v Franciji potrjeno šele po začetku raziskave.

Prejšnji članekHotel Bohinj je intimni raj za mlade
Naslednji članekNASA z Avstralijo razvija roverja, ki bo odšel na Luno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.