Nasin eksperiment: redkvice bi najverjetneje lahko uspevale na luni

Nasin znanstvenik Max Coleman poskuša ugotoviti, ali je mogoče redkev gojiti v lunarni zemlji – in to kar v domači kuhinji. Njegov cilj je ugotoviti, ali lahko astronavti nekega dne gojijo svojo hrano na lunarni površini. Podobno kot Matt Damon v filmu Marsovec iz leta 2015.

Coleman je izbral redkvico, ker so jih že prej uporabljali v vesolju in kalijo zelo, zelo hitro, je zapisano v izjavi Nasinega laboratorija za reaktivni pogon (JPL). To je bistvenega pomena, saj bodo imeli astronavti le 14 Zemeljskih dni dneva – pol lunarnega dne – za njimi pa sledi 14 Zemeljskih dni brez sonca.

Eksperiment v domači kuhinji

Po tem ko je koronavirusna pandemija prisilila Colemana in njegovo ekipo dvanajstih drugih znanstvenikov v pavzo, se je Coleman odločil, da bo stvari vzel v svoje roke. Naročil je nekaj semen redkvice in puščavskega peska na spletu in se lotil dela.

Njegov načrt je bil gojiti semena v puščavskem pesku, ki je tako prehransko prazen kot lunarni regolit. Nekaterim ni dal dodatnih hranil, drugim pa le majhne količine hranil. »Poskušamo pokazati, da lahko astronavti vrtnarstvo uporabljajo za gojenje lastne hrane na Luni,« je Coleman povedal za JPL.

»V tej smeri želimo narediti en majhen korak, da pokažemo, da lunarna tla vsebujejo snovi, ki jih lahko pridobimo kot hranila za rastline,« je dodal. »To vključuje pridobivanje pravih kemičnih elementov, ki rastlinam omogočajo, da proizvajajo klorofil in tvorijo celične stene.«

Coleman je za eksperiment uporabil kuhinjske pripomočke kot so papirnate brisače, jedilne palčke in plastične posode. Za merjenje in sledenje ravni vlage je uporabljal celo aluminijasto folijo in tester za akumulatorje.

Po njegovih rezultatih redkev potrebuje le majhne količine vode, da vzkali. Pravzaprav so se najbolje razrasle, ko so dobile le minimalne količine vode. Kot je prikazano v seriji slik, posnetih z njegovim mobilnim telefonom, je redkev sčasoma začela kaliti in rasti.

redkev
Time lapse rasti redkvice, posnet s telefonom v domači kuhinji.

Ideja je, da je količina stvari, ki jih morajo astronavti odnesti na Luno, minimalna. »Bolj kot lahko uporabljate tisto, kar je že tam, bolj boste lahko učinkoviti, ker vam ni treba toliko nositi s seboj,« je pojasnil Coleman.

»Na Zemlji ne moremo pravilno poustvariti lunarnih razmer, vendar tukaj naredimo kar največ lahko,« je dodal. »Želimo pa tudi pokazati, ali dejansko deluje na Luni.«

VIRNASA
Prejšnji članekNajboljši filmi z dinozavri in najboljše risanke z dinozavri
Naslednji članekDanes bi se končale letošnje olimpijske igre: Tokio 2021?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.