Nasini inženirji modulu na Marsu ukazali, naj se udari z lopato

Rdeci planet

Nasin modul InSight, ki je trenutno na površju Marsa, se je med svojo nalogo raziskovanja in preučevanja planeta soočil z nekaj nepričakovanimi težavami. Modul ima sondo, ki je narejena za prodiranje v površje kot pnevmatsko kladivo. A tla so se izkazala za drugačne od pričakovanj in sonda se je zataknila.

Po nekaj neuspelih poskusih, da bi jo spravili ven, se je morala NASA poslužiti malo ustvarjalnosti. Sondo so osvobodil tako, da so jo udarili z robotsko roko.

NASA je pričakovala, da bo njena sonda, imenovana »krt«, brez težav kopala po peščenem terenu. A se je na žalost celoten aparat zataknil na mestu.

Programiranje robotske roke modula InSight, da spusti en »direkt« na krta, je bilo tvegano. Ampak bila je njihova zadnja možnost, z njo pa so tvegali, da bi poškodovali krhke napajalne in komunikacijske linije, ki so pritrjene v bližini. Inženirji so nekaj mesecev vadili v simulacijah, preden so boksarsko taktiko resnično preizkusili.

Rezultati so se pokazali kot uspešni in pri Nasi upajo, da se bodo kmalu spet podali v kopanje površja. Ko jim bo uspelo, bodo lahko tudi dokončali svojo raziskovalno misijo: analiziranje temperaturnih nihanj znotraj Rdečega planeta, da bi poskusili razumeti, kako podobno je Marsovo jedro Zemljinemu.

VIRFuturism
Prejšnji članekKako uživati v solo potovanju?
Naslednji članekŠtipendijski sklad UP 2020/2021

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.