Kako uživati v solo potovanju?

Mnogi si ne predstavljajo sami hoditi po svetu. Drugi prisegajo na solo potovanja. Številni solo popotniki trdijo, da jih je malo stvari v življenju naučilo toliko kot solo potovanja – tako o svetu, kot o njih samih. Solo potovanje morda res ni za vse, a če se opogumiš in se zanj odločiš, si ga lahko popestriš na kar nekaj načinov.

dekle se vozi na kovčku

Zavedaj se, da je odgovornost na tebi.

Morda si bil do nedavenga navajen potovati z agencijo, ki je vse organizirala, starši, ki so vse plačali, ali prijatelji, ki so bili bolj vešči v tujih jezikih in so imeli boljšo orientacijo od tebe. Ko potuješ sam, je vse na tebi: organizacija prevoza, nastanitve in ogledi, denarne zadeve in iskanje znamenitosti (ter nato poti nazaj do hostla). Na srečo smo v dobi pametnih telefonov, kar ti bo zadevo olajšalo.

Ne boj se vprašati.

Kljub zgoraj napisanemu se ne gre vedno zanašati na tehnologijo. Baterija se izprazne in interneta ni povsod. Priskrbi si dober star papirnat zemljevid, predvsem pa se domačinov ali drugih turistov ne boj vprašati za pot in druge napotke. Vedno se bo našel nekdo, ki ti bo pripravljen pomagati.

Nauči se nekaj besed v lokalnem jeziku.

Z angleščino se danes sicer da priti skoraj povsod, toda vseeno obstaja možnost, da boš naletel na domačine, ki ne govorijo angleško. Zato se v lokalnem jeziku države nauči vsaj nekaj osnovnih besed ter si nekam zapiši naslov začasnega prebivališča.

dekle leži in bere knjigo

Izberi hostel.

Ne samo, da so hostli cenejši, temveč je tam enostavno spoznati druge popotnike. V hostlu so velikokrat nastanjeni solo popotniki in drugi mladi, odprti ljudje, s katerimi se je zelo enostavno zaplesti v pogovor ter se celo dogovoriti za skupno odkrivanje novega kraja.

Pogovarjaj se z bližnjimi, tudi če so daleč.

Veliko ljudem na solo potovanjih manjka možnost, da bi nove vtise in občutke z nekom delili. Ko potuješ z družino, partnerjem ali prijatelji, lahko ves čas komentiraš vse, kar vidiš in doživiš. Kot solo popotnik lahko to nadomestiš z večernim klicem ali video klicem.

moški govori po telefonu

Sporočila in deljenje na družbenih omrežjih.

Zelo verjetno je, da se boš manj osamljenega počutil, če boš na Instagramu in drugih družbenih omrežjih delil kakšno sliko ali zapis. Če ti ni do tega, jih seveda lahko pošlješ samo določenim ljudem ter tako začneš pogovor.

Začni počasi.

Če gre za tvoje prvo solo potovanje, ti ni treba za pol leta na drugi konec sveta. Začni z nekajtedenskim potovanjem ter počasi ugotovi, ali je to zate. Zelo kmalu boš ugotovil, da je najlepši del solo potovanj dejstvo, da se ti nikomur ni treba prilagajati in si sam svoj šef.

Prejšnji članekKdo je res ustvaril koronavirus? Covid-19 in teorije zarote
Naslednji članekNasini inženirji modulu na Marsu ukazali, naj se udari z lopato

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.