Našli stopinje dinozavrov, ki so preživeli vulkanske izbruhe in svoje sorodnike

V južni Afriki so dinozavri in zgodnji sesalci preživeli vulkanske izbruhe in »deželo ognja«, ki je pokončala celotno civilizacijo v zgodnji Juri. V kotlini pol puščave Karoo na jugu Afrike so našli 25 stopinj živali, ki so preživele in živele v nemogočih pogojih. Ta odkritja bodo znanstvenikom pomagala razumeti kako so lahko preživele in kako bi lahko preživeli v takih pogojih mi.

»Stopinje smo odkrili v bazaltnih tokovih lave, ki so stari 183 milijonov let,« je povedal vodja raziskav Emese Bordy. Stopinje govorijo zgodbo našega planeta in nam porajajo mnoga vprašanja na te dogodke, ki so bili do sedaj logični. Kako so lahko ekosistemi preživeli tako močne vulkanske izbruhe in vročino? Znanstveniki so stopinje našli med mnogimi plastmi kamnov in ugotovili, da je veliko živali preživelo in še nekaj časa živelo v deželi ognja.

Tyrannosaurus from the Cretaceous era 3D illustration
Foto: Warpaintcobra iz iStock

 

Stopinje več živih bitij

Našli so 25 stopinj, ki vsaj zaenkrat predstavljajo tri skupine živih bitij. V prvi skupini so številni majhni sesalci, v drugi najverjetneje mesojedi dinozavri kot je Celofizis in v zadnji manjši rastlinojedi dinozavri katerih sorodnika sta bila Stegozaver in Triceratop. Stopinje so velike med 2 in 15 centimetrov, vsaka pa pripada tem trem skupinam.  Točno kateri predstavniki teh skupin so to bili, bodo še ugotovili. Vsekakor pa te stopinje predstavljajo zadnje skupine živali, ki so živele na tem območju, preden je to pogoltnila lava. Ker so bile stopinje najdene med plastmi lave to pomeni, da so živeli v času izjemne vročine in izbruhov. Najverjetneje se nam nasmihajo odkritja novih vrst dinozavrov.

Sunny South Africa Graaff-Reinet,Valley of Desolation panorama,impressive bizarre rocks in golden light, mountains and endless landscape with blue sky and clouds, loneliness,vastness,scenic, panoramic
Foto: Olaf Holland iz iStock

Preživetje v deželi ognja

Prihodnje raziskave in ugotovitve bodo pokazale, kako so te živali sploh lahko preživele v takih pogojih. Poglobili se bodo tudi v sam ekosistem, ki je takrat obstajal in razloge, zakaj je bil uničen. Predvsem pa kako to, da so nekatera bitja to preživela. Ti odgovori nam bodo pomagali, če se bomo nekoč morali srečati s takimi dogodki in kako bi v takem primeru zagotovili obstoj naše vrste. Menijo, da afriški bazalt skriva odgovore na to kako preživeti v ekstremnih pogojih.

»Vemo, da bodo največ pozornosti poželi dinozavri, ampak navdušeni smo nad vsemi najdbami. Sesalci, ki so morali preživeti vulkanske izbruhe, padce meteoritov in ostale dogodke. Če jih ne bi preživeli, potem nas ne bi bilo tu.« je povedal doktor Brusatte.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako stehtati kita?
Naslednji članekApple zaradi virusa zapira trgovine na Kitajskem, tovarne ostajajo odprte

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.