Kako stehtati kita?

Tehtanje kita

Kiti so največje in najtežje živali na svetu. Poleg tega so zelo pomemben faktor v morskem ekosistemu. Sinji kiti, ki so največji predstavniki te vrste, so težki 160 ton in dolgi 30 metrov. Nekoliko manjši so naši prijatelji, ki jih velikokrat vidimo v Jadranskem morju. To so kiti glavači, ki so težki le okoli 45 ton. A kako znanstveniki stehtajo tako veliko žival, saj je nekako ne moraš dati iz vode in postaviti na tehtnico?

Fotogrametrija

Nekateri kiti radi zahajajo v plitve vode, saj se tam parijo in rojevajo. Tako jih s pomočjo dronov lahko zelo dobro slikamo in dobimo odlične slike. Predvsem so to slike iz katerih lahko točno ugotoviš dolžino, širino, obseg in višino. Vse to znanstveniki uporabijo, ko to prenesejo v 3D model s katerim lahko predvidevajo težo kita.

Kit v plitvi vodi

Pojavi se težava, ki jo je najtežje rešiti in to je gostota telesa kitov. Problem so znanstveniki rešili z arhivom, ki so ga nekoč hranili lovci na kite. Dolžino, širino, obseg in nato težo ujetih in na žalost mrtvih kitov so primerjali s svojim 3D modelom. Tako so ugotovili, da lahko kite tehtajo brez dotikanja in le s pomočjo dronov in posredno slik.

»Fotogrametrija bo pomagala pri primerjavi številk istega kita skozi njegovo odraščanje in dobili bomo lahko še bolj natančne podatke. Predvsem je naša želja, da lahko te prekrasne živali stehtamo brez nepotrebnega stresa, ki bi jim ga povzročili s klasičnimi tehnikami.« je zapisal vodilni znanstvenik pri tej ugotovitvi.

Urednik portala Student.si

VIRThe Conversation
Prejšnji članekAplikacije, ki ti pomagajo pri učenju (hkrati pa sadijo drevesa)
Naslednji članekNašli stopinje dinozavrov, ki so preživeli vulkanske izbruhe in svoje sorodnike

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.