Nepričakovan obrat pri vplivu te tablete na naše telo

Human heart with blocked arteries. 3d illustration
Foto: Rasi Bhadramani iz iStock

Nedavna odobritev za uporabo semaglutida, poznanega pod blagovnima znamkama Ozempic in Wegovy, ki zdaj vključuje preprečevanje resnih srčnih obolenj pri osebah z večjim tveganjem, predstavlja pomemben preboj v medicinskem pristopu k obvladovanju srčno-žilnih bolezni.

Razširjena uporaba semaglutida, predvsem v svoji verziji Wegovy, predstavlja novo možnost zdravljenja za tiste z zgodovino srčnih dogodkov in hkrati spodbuja širšo razpravo o vlogi zdravil za hujšanje v preventivi srčnih bolezni.

Kako učinkovit je semaglutid pri preprečevanju srčnih težav?

FDA je svojo odločitev temeljila na preizkusu iz leta 2023, imenovanem Semaglutide Effects on Cardiovascular Outcomes in People with Overweight or Obesity (SELECT), v katerem je Novo Nordisk testiral Wegovy na več kot 17.000 ljudeh. Udeleženci so imeli vsi indeks telesne mase (ITM) 27 ali več. Toda za razliko od prejšnjih preizkusov semaglutida, udeleženci SELECT niso imeli anamneze sladkorne bolezni, bolezni, za katero je bilo zdravilo sprva odobreno leta 2017.

Preizkus je pokazal, da so ljudje, ki so jemali semaglutid, v povprečju izgubili skoraj 10% svoje telesne teže v primerjavi z ljudmi, ki so prejeli placebo. Imeli so za 20% manjše tveganje za srčne napade in možganske kapi v obdobju približno treh let, pa tudi znatno nižje holesterol in krvni tlak.

Zahvaljujoč študiji SELECT, ki je bila osnova za odobritev FDA, zdaj razumemo, da semaglutid ni le učinkovit pri spodbujanju izgube teže, temveč lahko pomembno vpliva tudi na zmanjšanje tveganja za srčne dogodke. Ta dvofazni učinek predstavlja paradigmatski premik v razumevanju, kako lahko izguba telesne teže neposredno vpliva na srčno zdravje.

3D Illustration Concept of Human Circulatory System Heart Anatomy
Foto: magicmine iz iStock

Dolgoročni učinki niso znani

Poleg tega raziskovalci opozarjajo, da medtem ko semaglutid kaže obetavne rezultate, njegovi dolgoročni učinki in mehanizmi delovanja ostajajo delno nejasni. Dr. Joseph Wu poudarja, da je kljub očitnim koristim še vedno veliko neodgovorjenih vprašanj, zlasti glede dolgoročnih posledic prekinitve terapije z semaglutidom in primerjave njegove učinkovitosti z drugimi metodami hujšanja.

Ugotavljanje, koliko učinka je posledica izgube teže ali dodatnega učinka, bo verjetno v prihodnosti prioriteta raziskav, pravi Marston. »Vedno si želimo razumeti, zakaj nekaj deluje,« je dejal. Znanstveniki bodo lahko nekatere od teh vprašanj testirali v laboratoriju z uporabo človeških celic ali živalskih modelov, da bi natančneje razumeli mehanizem semaglutida za preprečevanje srčno-žilnih bolezni. In preizkus SELECT je Novo Nordisku zagotovil obsežen nabor podatkov, iz katerih lahko podjetje pridobi več informacij o učinkih zdravila.

Young woman pressing on chest with painful expression. Severe heartache, having heart attack or painful cramps, heart disease.
Foto: eternalcreative iz iStock

Kakšni so pomisleki?

Ko govorimo o stranskih učinkih, je jasno, da semaglutid ni brez lastnih izzivov. Gastrointestinalni simptomi so med najpogostejšimi neželenimi učinki, ki odražajo vpliv zdravila na prebavni sistem. To ponovno poudarja potrebo po celostnem pristopu k zdravljenju, ki presega samo uporabo zdravil.

Poleg tega je pomembno razmisliti o družbenih in ekonomskih implikacijah širše uporabe semaglutida. Kot z vsemi inovativnimi zdravljenji, so stroški in dostopnost ključni dejavniki, ki vplivajo na razširjenost uporabe. Pri obravnavanju teh vprašanj je treba upoštevati tudi raznolikost pacientov, saj so v preteklih študijah prevladovali določeni demografski profili.

Nadaljnji pomisleki se nanašajo na to, kako bo širša uporaba semaglutida vplivala na javno zdravje in sisteme zdravstvenega varstva. Medtem ko je lahko povečana dostopnost semaglutida koristna za nekatere, lahko predstavlja tudi dodatno breme za zdravstvene sisteme, ki se že soočajo s pomanjkanjem virov.

Nenazadnje, medtem ko semaglutid odpira nove možnosti za tiste, ki se spopadajo z debelostjo in srčnimi boleznimi, strokovnjaki opozarjajo, da uporaba zdravila ni nadomestilo za zdrav način življenja. Uravnotežena prehrana, redna telesna aktivnost in zmanjšanje stresa ostajajo temelji za ohranjanje srčnega zdravja. V tem kontekstu semaglutid ne predstavlja čarobne tablete, ampak orodje, ki lahko dopolnjuje tradicionalne pristope k zdravljenju.

Health care, medical and pharmaceutical concept. Caring for the heart, heart problems, heart attack prevention. 3D render, 3D illustration.
Foto: Sebastian Gorczowski iz iStock

Potrebujemo nadaljnje raziskave

V luči teh razmišljanj se postavlja vprašanje o prihodnjih raziskavah in razvoju na področju zdravljenja srčno-žilnih bolezni in debelosti. Bistvenega pomena bo nadaljnje raziskovanje, ki bo razširilo naše razumevanje semaglutida in podobnih zdravil, ter njihove vloge v preventivi in zdravljenju. Kot se medicina nadalje razvija, bo interdisciplinarni pristop ključen za razumevanje in izkoriščanje polnega potenciala teh inovacij.

Heart issues medical concept. Photo of female doctor, empty space.
Foto: mi-viri iz iStock
VIRLiveScience
Prejšnji članekRonja, razbojniška hči prihaja na Netflix!
Naslednji članekIntervju z Niko Bobnar: mlada kolesarka je podpisala pogodbo z ekipo WCC Team in v Švici sledi svojim sanjam

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.