Nočne ptice, vaše zdravje je v velikih težavah: Preverite, kaj pravijo raziskave

Bedenje ponoči lahko vpliva na razvoj sladkornih bolezni
Bedenje ponoči lahko vpliva na razvoj sladkornih bolezni Foto: millann iz iStock

Raziskovalci so ugotovili, da je bedenje oziroma pozno odhajanje v posteljo in pozno vstajanje povezano z 19-odstotnim povečanim tveganjem za sladkorno bolezen, če upoštevamo dejavnike življenjskega sloga.

Sporočilo za nočne ptice

Nova študija ima pomembno sporočilo za ljudi, ki se imajo za nočne ptice. Raziskovalci iz Brigham and Women’s Hospital, ustanovnega člana sistema zdravstvenega varstva Mass General Brigham, so ugotovili, da ljudje s poznejšim časom spanja in budnosti sledijo manj zdravemu načinu življenja in so izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj sladkorne bolezni kot tisti z navadami zgodnjega spanja.

Nova študija ima pomembno sporočilo za nočne ptice
Nova študija ima pomembno sporočilo za nočne ptice Foto: Paolo Cordoni iz iStock

»Kronotip ali cirkadiana preferenca se nanaša na človekov želeni čas spanja in budnosti in je delno genetsko določen, zato ga je morda težko spremeniti,« je povedal avtor študije, docent Tianyi Huang, epidemiolog v Brigham’s Channing Division of Network Medicine. »Ljudje, ki mislijo, da so nočne ptice, bodo morda morali več pozornosti nameniti svojemu življenjskemu slogu, saj lahko njihov večerni kronotip poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.«

Raziskovalci so pred tem ugotovili, da so ljudje z bolj nerednimi urniki spanja izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja ter da je večja verjetnost, da imajo ljudje z večernimi kronotipi neredne vzorce spanja. Za to študijo so želeli razumeti razmerje med kronotipom in tveganjem za sladkorno bolezen ter preučiti tudi vlogo dejavnikov življenjskega sloga.

Kako je potekala raziskava?

Skupina je analizirala podatke 63.676 medicinskih sester iz študije Nurses’ Health Study II, zbrane v letih 2009–2017, in vključila kronotip, o katerem so poročali sami (v kolikšni meri so udeleženke sebe dojemale kot večerno ali jutranjo osebo), kakovost prehrane, težo in indeks telesne mase, čas spanja, kajenje, uživanje alkohola, telesna dejavnost in družinska anamneza sladkorne bolezni. Ekipa je določila status sladkorne bolezni na podlagi samoporočil udeležencev in zdravstvenih kartotek.

Študija zdravja medicinskih sester II, skupna prizadevanja Brigham’s Channing Division of Network Medicine in Harvard T.H. Chan School of Public Health je med največjimi raziskavami dejavnikov tveganja za hude kronične bolezni pri ženskah. Ena od prednosti študije je njeno redno spremljanje udeležencev študije in ponavljajoče se ocenjevanje dejavnikov zdravja in življenjskega sloga.

Približno 11 odstotkov udeležencev je poročalo, da imajo kronotip določen večer, približno 35 odstotkov pa je poročalo, da ima kronotip določen jutranji. Preostala populacija, približno polovica, je bila označena kot vmesna, kar pomeni, da so bodisi ugotovili, da niso niti jutranji niti večerni tip ali pa le malo bolj eden od drugega.

Kdaj je tveganje za sladkorno bolezen višje?

Večerni kronotip je bil povezan s 72-odstotnim povečanim tveganjem za sladkorno bolezen, preden so upoštevali dejavnike življenjskega sloga. Po upoštevanju dejavnikov življenjskega sloga je bil večerni kronotip povezan z 19-odstotnim povečanim tveganjem za sladkorno bolezen. Med tistimi v študiji z najbolj zdravim življenjskim slogom jih je le 6 odstotkov imelo večerni kronotip. Med tistimi z najbolj nezdravim načinom življenja je bilo 25 odstotkov večernih kronotipov.

Večerni kronotip prinaša kar nekaj slabosti, pravi raziskava
Večerni kronotip prinaša kar nekaj slabosti, pravi raziskava Foto: DragonImages iz iStock

Ugotovljeno je bilo, da je pri tistih z večernim kronotipom večja verjetnost, da bodo pili alkohol v večjih količinah, imeli nizkokakovostno prehrano, imeli manj ur spanja na noč, trenutno kadili in imeli težo, ITM in stopnjo telesne dejavnosti v nezdravem območju.

»Ko smo nadzorovali nezdravo vedenje v življenjskem slogu, se je močna povezava med kronotipom in tveganjem za sladkorno bolezen zmanjšala, vendar je še vedno ostala, kar pomeni, da dejavniki življenjskega sloga pojasnjujejo pomemben delež te povezave,« je povedala prva avtorica Sina Kianersi, podoktorska raziskovalka na Brigham’s Channing Division of Network Medicine.

Povezava med večernim kronotipom in tveganjem za sladkorno bolezen v dnevnih izmenah

Ugotovili so tudi povezavo med večernim kronotipom in tveganjem za sladkorno bolezen le pri tistih medicinskih sestrah, ki so delale v dnevnih izmenah, in ne pri tistih, ki so delale čez noč.

»Ko kronotip ni bil usklajen z delovnim časom, smo opazili povečanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2,« je dejal Huang. »To je bila še ena zelo zanimiva ugotovitev, ki nakazuje, da bi lahko bilo bolj osebno razporejanje dela koristno.«

Študija o zdravju medicinskih sester je sestavljena predvsem iz belih medicinskih sester – potrebne bodo prihodnje preiskave, da se ugotovi, ali so tukaj odkriti vzorci skladni med populacijami. Rezultati študije kažejo na povezave, vendar ne morejo določiti vzročnosti – možno je, da lahko drugi dejavniki prispevajo k človekovemu kronotipu, nagnjenosti k nezdravim navadam in tveganju za sladkorno bolezen.

Raziskovalci nameravajo raziskati genetske determinante kronotipa in njegovo povezavo s srčno-žilnimi boleznimi, poleg sladkorne bolezni, v večjih, bolj raznolikih populacijah.

»Če lahko ugotovimo vzročno povezavo med kronotipom in sladkorno boleznijo ali drugimi boleznimi, bi lahko zdravniki bolje prilagodili preventivne strategije za svoje bolnike,« pravi Kianersi.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekČudo, knjiga o sprejemanju: Julianova, Chrisova in Charlottina zgodba
Naslednji članek(INTERVJU) Tanja Špes: »V Sloveniji živi tudi kratka proza!«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.