Čudo, knjiga o sprejemanju: Julianova, Chrisova in Charlottina zgodba

Čudo - Chrisova zgodba, Julianova zgodba in Charlottina zgodba
Čudo - Chrisova zgodba, Julianova zgodba in Charlottina zgodba

Čudo je knjiga, ki jo pozna cel svet ali pa bi jo vsaj moral. Zgodba malega Augusta »Augieja« Pullmana, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza, je zgodba o sprejemanju drugačnosti. Avtorica R. J. Palacio je napisala knjigo, ki je vse od svojega izida pri vrhu najbolj prodajanih (mladinskih) knjig vseh časov.

Čudo, obvezno branje za vse generacije

Duhovito in srčno pripovedovanja Augusta o samem sebi, šoli, družini in svetu, ki ga obdaja je navdušilo svet do te mere, da je tudi film postal prava uspešnica z Jacobom Tremblayem v glavni vlogi. Seveda pa celotne knjige ne bi bilo brez izpovedi oziroma razmišljanj tistih, ki na njegovo življenje gledajo z drugimi očmi. Sestra Via, njen fant Justin in prijateljica Miranda, sošolec Jack in prijateljica Summer razumejo, sočustvujejo in so v oporo malemu augustu. Ker pa imajo tudi svoje težave in življenja, lahko knjiga blesti v večih plastih, ki daje možnost tudi najstniškemu glasu.

Avtorica je napisala tudi nekaj dodatnih knjig, ki pospremijo Čudo. V izvirniku je luč sveta ugledala Auggie & Me, ki nam pokaže nove perspektive z novimi zgodbami. To so Charlottina zgodba, Julianova zgodba in Chrisova zgodba.

Charlottina zgodba
Charlottina zgodba Foto: on zalozbavida

1Charlottina zgodba

Iz Čuda se spomnimo, da je bila Charlotte prva oseba na novi šoli, ki je bila prijazna do Augieja. Charlottino srce je na pravem mestu, četudi ne želi, da jo kdo vidi z njim. Želi si biti sprejeta v skupino prijateljic, še bolj pa želi biti nevtralna v vsem dogajanju znotraj trenj v razredu. Ko se eni postavljajo na to in drugi na ono stran, se Charlotte fokusira na svoje prijateljice in plesni nastop. Preko 140 strani spoznamo dogajanje na šoli skozi nove oči, morda celo najbolj nevtralne v tem svetu Čuda, ko govorimo o vezi z glavnim likom Augustom. Ampak po drugi strani je Charlottina zgodba lep prikaz, koliko dobrih reči lahko storijo ljudje potihem, iz ozadja, če se tako izrazimo in ob vsem tem ne želijo nič slabega, obenem pa se zavedajo, da bi lahko storili stvari bolje, če bi dvignili svoj glas in stopili izven cone »udobja«.

R. J. Palacio: Charlottina zgodba, prevedel Boštjan Gorenc, 140 strani, založba Ocean.

Julianova zgodba
Julianova zgodba Foto: on zalozbavida

2Julianova zgodba

Verjetno ena najbolj pričakovanih plati zgodbe o Augustu Pullmanu. Julian je tisti fant, ki bi ga v Čudu hitro opisali kot zlikovca, saj je nesramen do Auggieja, ga žali in ponižuje. »To je skrivnost. Če ne veš, kaj bi storil, bodi prijazen. S tem ne moreš zgrešiti,« razredu pove gospod Rittman. Ko pa Julian zagleda Augusta nam prizna, da je bil njegov prvi odziv strah: »Ampak to je fora strahu. Ne moreš ga nadzorovati. Ko se prestrašiš, se prestrašiš.« In ko se stvari stopnjujejo pri zbadanju, žaljenju in napadanju Augusta, se Julian znajde v velikih težavah. Takrat pa, še bolj kot pri začetku knjige, ko je bil to le sum, spoznamo pravi razlog njegovega obnašanja. To sta starša. Po Julianovi izključitvi pa smo priče preobratu v njegovem razmišljanju, dojemanju Augustove drugačnosti in posledic svojih dejanj. Prav zato je Julianova zgodba razširjena tudi v roman White Bird: A Wonder Story, ki je leta 2023 postal tudi film.

Palacio: Julianova zgodba, prevedel Boštjan Gorenc, 104 strani, založba Ocean.

Chrisova zgodba
Chrisova zgodba Foto: on zalozbavida

3Chrisova zgodba

V prvi vrsti je to zgodba o prijateljstvu. Chris in August sta se spoznala, ko sta bila stara dva dneva oziroma tri mesece. Njuni mami sta med nosečnostjo postali najboljši prijateljici, zato sta njuni življenji prepleteni. »Takrat sem prvič spoznal, kako drugačen je Auggie od vseh nas. Vendar ne zadnjič,« se Chris spominja dogodkov iz otroškega igrišča, ki je mnoge otroke spravil v jok. Dogodki v naslednjih letih ga postavijo na preizkušnje, ki jih bo moral premostiti, če bo želel ostati zvest samemu sebi. Kako mu bo pri tem pomagalo prijateljstvo z Auggijem? Prečudovita zgodba o prijateljstvu, prijaznosti, priložnosti in uživanju vsakega dni posebej. »Kadar se zgodi kaj tako strašljivega kot to, nas običajno prebudi, veš? Da ponovno ovrednotimo, kaj nam je pomembno v življenju. Družina. Prijatelji. Ljudje, ki jih imamo radi.«

R. J. Palacio: Chrisova zgodba, prevedel Boštjan Gorenc, 96 strani, založba Ocean.

Čudo, ki bo navduševalo v večnost

Čudo je ena tistih knjig, ki lahko uči vse generacije. Je zimzelena knjiga, ki se ne omejuje na starost bralca, tematiko in zahtevnost slednje, ne glede na to, da gre za pripovedi mlajše publike. Je čudovit prikaz tega, kako pomembne so knjige in kaj vse se lahko naučimo preko njih. Julianova zgodba, Charlottina zgodba in Chrisova zgodba so izjemni podaljški osnovne knjige Čudo, ki že več kot deset let navdušuje bralce. In čas tega navduševanja je neomejen, kot se zdi neskončno vesolje, ki ga obožuje August Pullman.

Recenzijo nam je omogočila Založba Ocean/Založba Vida.

 

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako prepoznati lažne novice na TikToku?
Naslednji članekNočne ptice, vaše zdravje je v velikih težavah: Preverite, kaj pravijo raziskave

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.