Kako prepoznati lažne novice na TikToku?

Na ekranu enega telefona TikTok, na drugem TikTokov logotip
Foto: on Unsplash

Pozornost na osnove

Ko vidiš vsebino, ki se ti zdi zanimiva, najprej preveri osnove. Poglej, kdo je avtor in ali je v objavi omenjen vir. Preveri, ali gre za plačano objavo, in premisli, kaj je namen objave. Ali vsebuje veliko jezikovnih napak in kdaj je bila objava narejena? Take podrobnosti izdajo računalniško generirane vsebine. Vsak podatek je vredno preveriti pri dodatnem viru, zlasti če vsebino deliš med druge.

Vir in še enkrat vir

Vsaka vsebina potrebuje vir. Če je vsebina, pa če je še tako vsakdanja, navedena brez vira, ne moremo biti gotovi, da je resnična. Če vsebina pritegne tvojo pozornost, vendar avtor ne pove, kje je dobil podatke, jih preveri pri zanesljivem viru. Lažne novice se ne nanašajo vedno na medicino, politiko in gospodarstvo, lahko gre za preproste stvari, kot je izgled pokrajine na drugem koncu sveta – morda se sliši nepomembno, a tvoja moč sloni na znanju in pravih informacijah.

Čas objave

Vedno preveri čas prvotne objave. Včasih uporabniki uporabijo stare posnetke in jim dodajo nov kontekst. Včasih se niti toliko ne potrudijo in le delijo stare posnetke z novimi opisi. Primer: če vidiš vojni posnetek z opisom bojevanja med Ukrajino in Rusijo, vendar je prvotna objava z leta 2016, to ne more biti posnetek aktualne bitke. Na spletu obstajajo platforme, kjer lahko preveriš verodostojnost fotografij in videoposnetkov.

Funkcija deljenja

Določeni videoposnetki so označeni, kot da vsebina na njih ni preverjena. Če želiš tako objavo deliti, te TikTok v posebnem oknu povpraša, ali želiš objavo res deliti.

Preveri #

Oznake pod videoposnetki vplivajo na njihovo razširjenost. Če se ne skladajo z vsebino, lahko sklepaš, da so bili uporabljene le za večjo prepoznavnost. Primer: videoposnetek prikazuje politično vsebino, pod njem sta oznaki #viral in #funny. Najverjetneje vsebina ni povsem resnična in jo je vredno preveriti pri zanesljivem viru.

Preveri avtorja

Avtorjev profil je pomemben indikator. Če se izdaja za strokovnjaka, še ne pomeni, da se res spozna na deljene vsebine. Je pa to že bolj verjetno, kot če se v opisu proglaša za zabavljača ali če gre za anonimni profil. Bolj zanesljivi so profili medijev, institucij, organizacij ter oseb z imenom in priimkom.

Poglej komentarje

Komentarji so navadno zadnji, ki bi nakazovali resnico, vendar pa lahko ponudijo pogled, ki se razlikuje od tvojega. Ko nismo prepričani, da je vsebina resnična, je morda kdo to že zaznal in v komentar podal opozorilo ali celo razlago. Komentar naj bo le pokazatelj, vsekakor preveri podatke pri zanesljivem viru.

Lahko zaupamo »debunkerjem«?

»Debunker« je angleški izraz za nekoga, ki izpostavi napačne informacije. Nekateri strokovnjaki in novinarji so ustvarili profile, ki izpostavljajo lažne vsebine in podajajo razlage, podkrepljene z viri. Tudi pri teh vsebinah je potrebna previdnost, saj lahko kdo pod pretvezo profesionalnosti širi lažne informacije. Novinarji, ki preverjajo informacije, morajo zapisati, kako so jih preverili, kaj ne velja in kaj velja. Vsebine s TikToka tako preverja na primer portal za preverjanje informacij PolitiFact.

Prejšnji članekJe svet storil veliko napako? Papirnati kozarci bolj škodljivi, kot smo mislili
Naslednji članekČudo, knjiga o sprejemanju: Julianova, Chrisova in Charlottina zgodba

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.