Je svet storil veliko napako? Papirnati kozarci bolj škodljivi, kot smo mislili

Garbage Bin Full of Single Use Plastic Trash, Plastic Cups, Trays, Plates and Food Packages with Leftovers. Say No to Single Use Plastic Concept.
Foto: AnSyvanych iz iStock

Večino plastičnega pribora – krožnikov, kozarcev, slamic, vilic in žlic smo v preteklih letih že nadomestili s bolj trajnostnimi alternativami, kot je npr. papir. Pa so papirnati kozarci res manj škodljivi od plastičnih? Zamenjava plastičnih kozarcev za enkratno uporabo s papirnatimi je problematična. Raziskave so pokazale, da lahko tudi papirnati kozarci, ki končajo v naravi, povzročijo škodo, saj vsebujejo strupene kemikalije.

Onesnaževanje s plastičnimi ali papirnatimi kozarci

Heap of many empty paper coffee cups. Recycling of plastic waste concept. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Vedno več novic in poročil o onesnaževanju s plastiko, ki onesnažuje vse dele Zemlje in vsa živa bitja, so pospešila prehod na alternativne materiale. Kava z mlekom, ki jo vzameš s seboj iz kioska na vogalu, je zdaj v papirnatih lončkih, včasih celo s papirnatimi pokrovi. Za nas je ta skodelica le del vsakdana, in jo zavržemo v trenutku, ko popijemo zadnji požirek. Če pa ta papirnata skodelica konča v naravi, lahko škoduje živim organizmom. Raziskovalci Univerze v Göteborgu so to pokazali v študiji, v kateri so preizkušali učinek kozarcev za enkratno uporabo iz različnih materialov na ličinke metuljastega komarja.

Raziskovalci so papirnate in plastične skodelice nekaj tednov pustili v mokri usedlini in vodi, ter spremljali, kako se izlužene kemikalije vplivale na ličinke. Ugotovili so, da so vse skodelice negativno vplivale na rast ličink komarjev.

Plastična folija obkroža papirnate kozarce

Papir ni odporen na maščobo in ne na vodo, zato je potrebno papir, ki se uporablja v embalaži živil, obdelati s površinskim premazom. Ta plastika ščiti papir pred kavo ali drugo tekočino v papirnatem kozarcu. Dandanes je plastična folija pogosto izdelana iz polilaktida (PLA), vrste bioplastike. Bioplastika se proizvaja iz obnovljivih virov (PLA se običajno proizvaja iz koruze, kasave ali sladkornega trsa) in ne iz fosilnih goriv, kot velja za 99% plastike na današnjem trgu.

Microplastics at hand, microplastics, air pollution, aquatic microplastics, food microplastics.
Foto: Sansert Sangsakawrat iz iStock

PLA se pogosto obravnava kot biološko razgradljiv, kar pomeni, da se lahko pod pravimi pogoji razgradi hitreje kot plastika na osnovi nafte, vendar študija raziskovalcev kaže, da je še vedno lahko strupen.

Bioplastika se ne razgradi učinkovito, ko konča v okolju, v vodi. Obstaja lahko tveganje, da plastika ostane v naravi in nastalo mikroplastiko lahko zaužijejo živali in ljudje, tako kot drugo plastiko. Bioplastika pa vsebuje vsaj toliko kemikalij kot običajna.

Potencialna nevarnost za zdravje

Za nekatere kemikalije v plastiki je znano, da so strupene, o drugih pa premalo vemo. Papirnata embalaža predstavlja tudi potencialno nevarnost za zdravje v primerjavi z drugimi materiali in postaja vse pogostejša. Plastiki in z njo povezanimi kemikalijami smo pogosto izpostavljeni v stiku s hrano.

Raziskovalci se zavedajo in razpravljajo o velikih premikih, ki so potrebni za ublažitev stalne škode za okolje in grožnje našemu zdravju, ki jo povzroča kriza onesnaževanja s plastiko.

Ko so izdelki za enkratno uporabo prišli na trg po drugi svetovni vojni, so bile izvedene velike kampanje, da bi ljudi naučili, da izdelke zavržejo. To je bilo za nas nenaravno. Zdaj se moramo premakniti nazaj in se odmakniti od načina življenja za enkratno uporabo. Bolje je, če ob nakupu kave s seboj prineseš svojo skodelico. Ali pa si vzameš nekaj minut, se vsedeš in popiješ kavo iz porcelanaste skodelice.

Sporazumi za zmanjšanje uporabe plastike

Trenutno se preko Združenih narodov (ZN) svetovne države pogajajo o zavezujočem sporazumu o odpravi širjenja plastike v družbi in naravi. Znanstveniki k pogajanjem prispevajo z znanstvenimi dokazi. Svet pozivajo k hitri postopni opustitvi nepotrebne in problematične plastike ter k pazljivosti, da ne bi zamenjali enega slabega izdelka z drugim.

V združenju SCEPT – Koalicija znanstvenikov za učinkovito pogodbo o plastiki (ang. Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty) pozivajo k zahtevam po preglednosti v industriji plastike, ki zahtevajo jasno poročanje o tem, katere kemikalije vsebujejo vsi izdelki. Toda glavni cilj njihovega dela je zmanjšati proizvodnjo plastike.

Recycling sign on one of the heap of many empty paper coffee cups. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Papirnati kozarci so torej začasna rešitev pri reševanju težav s prekomerno uporabo plastike. A, če ne bomo pazljivi, lahko predstavljajo večji problem, kot si mislimo.

Junior novinar

VIRwww.sciencedaily.com
Prejšnji članekDigitalna kultura in vse o njej
Naslednji članekKako prepoznati lažne novice na TikToku?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.