Digitalna kultura in vse o njej

office, business, accountant
Foto: Firmbee iz Pixabay

Digitalni svet si lahko zamislimo kot restavracijo s petimi zvezdicami. Vsi obiskovalci vedo, da se morajo za večerjo primerno urediti, se spodobno vesti in z zanimanjem poslušati natakarja. Prav tako v digitalnem svetu obstaja kultura, ki narekuje, kako se moramo v tem svetu vesti ter kako uporabljati različne platforme.

Primeri digitalne kulture

Prvi primer digitalne kulture so družbena omrežja. Čisto običajno se nam zdi, da ima vsak od nas profil na vsaj enem družbenem omrežju. Poleg tega pa ima vsaka platforma svojo kulturo.

Drugi primer digitalne kulture so različne skupine oziroma skupnosti, ki se oblikujejo v digitalnem svetu. Ljudje se povezujejo z ljudmi z vsega sveta in si izmenjujejo ideje, nasvete in mnenja. Se želiš preizkusiti v novem hobiju? Le nekaj klikov stran je skupnost, ki ti bo lahko pomagala pri začetkih, ti svetovala, prodala opremo in podobno.

Naslednji pojav, ki se je pojavil z razvojem tehnologije, so t. i. filtrirni mehurčki. Gre za algoritme, ki učinkovito filtrirajo novice in poskrbijo, da ljudje naletijo le na novice, ki se ujemajo z njihovim pogledom na svet.

Primera digitalne kulture sta tudi delo in šolanje na daljavo. Oba pojava se nam danes zdita povsem običajna, k temu pa je močno prispevalo tudi epidemično leto 2020. Hkrati del digitalne kulture postaja tudi virtualna prisotnost. Fizična oddaljenost ni več ovira, saj se lahko s katerega koli konca sveta v trenutku povežemo s komerkoli.

Primer digitalne kulture je tudi vse večja uporaba umetne inteligence. Veliko spletnih strani za podporo strankam uporablja umetno inteligenco in morda pri zastavljanju vprašanj sploh ne opazimo, da se v resnici ne pogovarjamo z resnično osebo.

Prejšnji članekCestno ali gorsko kolo? – Gravel reši dilemo!
Naslednji članekJe svet storil veliko napako? Papirnati kozarci bolj škodljivi, kot smo mislili

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.