Cestno ali gorsko kolo? – Gravel reši dilemo!

Man cyclist riding road gravel bike
Foto: Dmitrii Vaccinium iz Unsplash

Pri nakupu kolesa se moraš najprej odločiti, katere vrste kolo bo ustrezalo tvojim željam in potrebam. Pri športni rekreaciji tako najpogosteje pride do vprašanja: Cestno ali gorsko kolo?

Gorsko kolo

Gorsko kolo je odlična izbira za vse ljubitelje narave in adrenalina. Zasnovano je za vožnjo po različnih terenih, kot so gozdne poti, brezpotja, korenine, skale in makadam. Če se nameravaš večinoma voziti po asfaltiranih cestah, pa široke pnevmatike hitro postanejo moteče. Gorska kolesa so tudi težja, zato bo vzpenjanje nekoliko počasnejše.

Cestno kolo

Cestno kolo pa je namenjeno hitri in učinkoviti vožnji po asfaltiranih cestah. Specialke so znane po svoji lahkosti, aerodinamični obliki in gladkih, ozkih pnevmatikah, ki omogočajo manjši kotalni upor. Poleg tega, da omogočajo hitrejšo vožnjo, so tudi nujne, če želiš voziti skupaj z drugimi cestnimi kolesarji – s širokim krmilom gorskega kolesa v skupini namreč ne bi bil preveč dobrodošel.

Gravel

Če se še nikoli nisi resneje ukvarjal s kolesarstvom, je izbira med cestnim in gorskim kolesom vse prej kot enostavna. Sedaj na srečo obstaja tudi tretja možnost, ki lahko reši dilemo – gravel. Kolesa gravel so v zadnjih letih precej dobila na veljavi, saj združujejo prednosti obeh svetov. So vsestranska in nudijo udobno vožnjo tako po asfaltu kot tudi po makadamskih cestah in gozdnih poteh.

Širše pnevmatike omogočajo boljši oprijem na različnih površinah, od asfalta do makadama in blata. Oblika okvirja še vedno spominja na cestno kolo, kar poskrbi za aerodinamiko in hitrejšo vožnjo po asfaltu. Tudi krmilo je ukrivljeno kot pri cestnem kolesu, zato brez težav voziš tudi v skupini kolesarjev in med vožnjo spreminjaš položaj rok.

Če želiš imeti le eno kolo, a nisi prepričan, po kakšnem terenu boš kolesaril, je gravel zagotovo prava izbira!

Prejšnji članekBodi pazljiv pri polnjenju telefona na javnih mestih
Naslednji članekDigitalna kultura in vse o njej

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.