Bodi pazljiv pri polnjenju telefona na javnih mestih

free battery charging station in the airport for traveler
Foto: RATTANACHAI MOK-NGAM iz iStock

»Izogibajte se polnjenju svojih naprav na javnih USB vtičnicah na letališčih, v javnem prometu, hotelih in trgovskih centrih. Zlikovci so ugotovili, kako prek javnih USB postaj dostopati do vaših naprav. Imejte svoj polnilec in uporabljajte običajne vtičnice,« je FBI zapisal na bivšem Twitterju.

Vedno več javnih površin se lahko pohvali s polnilnimi postajami za pametne naprave. Malokdo pa se zaveda, da lahko, medtem ko polnimo svoj pametni telefon, hekerji vstopijo v naš sistem.

Kaj hočejo hekerji z našimi telefoni?

Lahko se poslužijo dveh taktik. Pri prvi bi nad naš telefon poslali programček imenovan pajek ali crawler. Ta bi se dobesedno sprehodil po naši napravi in iskal pomembne informacije, kot so bančni izpiski, gesla, osebni podatki, zasebni pogovori.

V drugem primeru bi heker na naš telefon namestil zlonamerno kodo, virus. Poznamo jih več vrst, od trojanskega konja do programov za izsiljevanje ali sledenje lokaciji in prisluškovanju.

V angleščini imamo za ta fenomen poseben izraz juice jacking. Nastal je leta 2011, ko je skupina raziskovalcev v nekem nakupovalnem središču postavila polnilno postajo. Ta je bila sprogramirana tako, da je vsakemu, ki se je priključil, poslala sporočilo. Cilj je bilo dvigniti ozaveščenost o možnosti okuženih polnilnih postaj.

Pametno se je zaščititi

Na srečo ne slišimo nobenih poročil o napadih hekerjev prek USB vtičnic. Zakaj torej izgubljati besede? Preventiva. Torej, kako se zaščititi?

  • Poskrbi, da svoje naprave polniš na varnih krajih.
  • Polni jih prek lastnega kabla, adapterja in običajne vtičnice.
  • Uporabljaj kabel, ki ne dovoljuje prenosa podatkov.
  • V nastavitvah zakleni deljenje podatkov z drugimi napravami.

Za tiste, ki bi še vedno radi brezbrižno polnili svoje mobilnike v javnosti, pa obstaja še ena možnost – USB kondom. To je posebno vezje, ki ga nataknemo na svoj USB. Kondom bo preprečil pretok informacij med napravama in tekla bo le elektrika.

Prejšnji članekTelefon lahko nepopravljivo vpliva na tvojo držo
Naslednji članekCestno ali gorsko kolo? – Gravel reši dilemo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.