Telefon lahko nepopravljivo vpliva na tvojo držo

Pain from working from home with bad ergonomic posture
Foto: tommaso79 iz iStock

Pametni telefoni so na tržišču šele okoli 15 let. Ker pa so postali tako zelo velik del našega življenja, so začeli vplivati tudi na različne dele našega življenja. Poleg zelo slabega vpliva na našo koncentracijo so začeli napadati tudi našo držo.

Boleče roke

Velik del vpliva na našo držo se nanaša na navade rok. Med držanjem naprave, predvsem med uporabo mobilnega telefona, so prsti pokrčeni, zapestje je upognjeno navzgor, palca pa se nenehno premikata. Da prihaja do sprememb na rokah, so že pred časom opozorili japonski znanstveniki, ki so opazili, da imajo mladi vedno bolj debele palce.

Ob daljšem času držanja mobilnega telefona so te zagotovo že zabolele roke. To lahko izboljšaš tako, da najprej odložiš telefon. Nato iztegneš roko, prste, zapestje, komolec in palec. Položi dlani skupaj pred sabo in potisni zapestja navzdol proti lom. Dodatno lahko razpreš prste in razširiš zapestja, da raztegneš tudi te telesne strukture.

Close up portrait of man looking and using smart phone with scoliosis, side view, isolated on gray background. Rachiocampsis, kyphosis curvature of neck, Incorrect posture,orthopedics concept
Foto: Dima Berlin iz iStock

Vpliv na vrat

Besedilni vrat opisuje ponavljajočo se stresno poškodbo ali sindrom preobremenitve v vratu, ki ga povzroča dolgotrajna uporaba mobilnih naprav z glavo, upognjeno navzdol. Besedilni vrat, imenovan tudi tehnični vrat, je običajno povezan s pošiljanjem sporočil, vendar je lahko tudi posledica brskanja po spletu, igranja iger ali opravljanja dela.

Teža glave je ključni dejavnik za bolečine v vratu. Mišice, kite in vezi vratu naj bi podpirale težo glave, ki je med 4 in 5 kilogramov v nevtralnem položaju, uravnoteženo na vrhu vratne hrbtenice. Ko pošiljaš sporočila po telefonu, običajno upogneš glavo naprej in pogledaš navzdol pod kotom 45 ali 60 stopinj, kar povzroči, da se teža glave poveča na 22 oziroma 27 kilogramov. Vrat ni sposoben vzdržati tolikšnega pritiska v daljšem obdobju.

Kako omiliti bolečino? Omejimo uporabo telefona in tablice, uporaba naj se navezuje le na pomembna opravila. Uporabljaj pripomočke, ki držijo napravo v višini oči in tako izboljšajo držo. Izvajati je treba tudi sklop vaj, ki so usmerjene na vrat, prsni koš in zgornji del hrbta. Posebej pomembno se je zavedati, da že držanje telefona na višini oči lahko bistveno izboljša težave z držo.

Pediatrician doctor examines x-ray of child spinal deformity concept
Foto: Nadzeya Haroshka iz iStock

Hrbtenica

Dodatna teža glave, ki je nagnjena naprej, slabo vpliva tudi na našo hrbtenico. Ljudje namreč pred zasloni preživimo tudi 1400 ur letno oziroma srednješolci 5000 ur. Stalna nagnjenost naprej povzroča zgrbljen položaj, ki vodi v povečano tveganje za obrabo hrbtenice.

Bolečine v hrbtu, ki izhajajo iz uporabe mobilnega telefona, so posledica slabe drže ljudi. Pogled navzdol v mobilni telefon nagne glavo naprej in povzroči hitrejšo utrujenost mišic v hrbtu in vratu. To je zato, ker so naše glave pravzaprav precej težke in čez dan potrebujejo podporo celotnega vratu in hrbta.

Woman Wakes Up in Bed with Lower Back Pain Due to Poor Sleeping Posture
Foto: Doucefleur iz iStock

Pa še nekaj praktičnih nasvetov

Med uporabo telefona sede vedno premisli, ali imaš dobro oporo za hrbet. Ramena so namreč ob ravni hrbtenici zaokrožena naprej in vrat ne bo preprosto padel naprej. Poskusi misliti na to, da se brada ne sme dotakniti prsnega koša in da je bolje, da tudi roke dvigneš tako, da je telefon v višini oči.

Med uporabo telefona stoje poskusi ohraniti čeljust vodoravno s tlemi. Telefon privzdigni na višino oči in pazi, da se v pasu ne upogneš naprej.

Med uporabo telefona v postelji pa vedi, da je to daleč najslabši kraj za uporabo mobilnega telefona! V postelji namreč nimaš trde podlage za sedenje, kar že takoj ukrivi hrbtenico. Če moraš torej nujno napisati sporočilo, poskusi ob pisanju ostati v kar se da pokončnem sedečem položaju in nato čim hitreje zamenjaj lokacijo uporabe telefona.

Mind Your Posture card isolated on white
Foto: gustavofrazao iz iStock
Prejšnji članekIronija: Direktor Zooma je naveličan Zooma
Naslednji članekBodi pazljiv pri polnjenju telefona na javnih mestih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.