Ironija: Direktor Zooma je naveličan Zooma

Businesspeople do Video Conference Call with Big Wall TV in Office Meeting Room. Diverse Team of Creative Entrepreneurs at Big Table have Discussion. Specialists work in Digital e-Commerce Startup
Foto: gorodenkoff iz iStock

Zoom je v času Covid krize in kasneje spremenil način dela v veliko podjetjih. Nekateri so ugotovili, da lahko veliko dela opravijo na daljavo oziroma od doma, krajše sestanke pa še zdaj pogosto opravimo kar preko Zooma. A kvaliteta sestankov na daljavo je vseeno drugačna kot v živo.

Lahko sestanki preko Zooma popolnoma nadomestijo sestanke v živo?

Generalni direktor videokonferenčnega velikana Zoom želi, da njegovi zaposleni fizično pridejo na delo vsaj dva dni v tednu. Njegovo mnenje je, da preprosto ne morejo imeti dobrega pogovore preko sestankov na daljavo.

Tehnološko podjetje, ki je preoblikovalo pisarniško delo med pandemijo, je zdaj določilo, da mora vsak zaposleni, ki živi v radiju 80 kilometrov od pisarne Zoom, delati na lokaciji vsaj 40% časa.

»Precej pogosto prideš do odličnih idej,« pravi izvršni direktor Zooma Eric Yuan in dodaja: »toda, ko smo vsi na Zoomu, je res težko.« Na daljavo je težje dobro debatirati drug o drugem, saj smo pogosto vsi zelo prijazni, ko se pridružimo klicu preko Zooma.

Online video conference, group brainstorm. Over shoulder view of girl on a laptop screen with group of multiracial business people talking on a video call, discussing business project, business plan
Foto: Kateryna Onyshchuk iz iStock

Ko so vsi uslužbenci delo opravljali v pisarnah, so se med seboj dobro poznali. Ker pa se je podjetje povečalo, da bi izpolnilo svojo naraščajočo vlogo v pisarniški kulturi po vsem svetu, se je prijateljstvo med zaposlenimi oslabilo tako zaradi izolacije dela na daljavo kot zaradi širjenja njihove delovne sile.

»V zadnjih nekaj letih smo najeli toliko novih Zoomijev, da je res težko zgraditi zaupanje,« je pojasnil Yuan. »Zaupanje je temelj za vse,« je še dodal. »Brez zaupanja bomo počasni.«

Je Zoom izrabil zaupanje svojih uporabnikov?

Zmanjšanje notranjega zaupanja v podjetju Zoom odraža lastno razmišljanje strank o standardih zasebnosti in aplikacije, tako za osebno varnost kot poslovne skrivnosti podjetja.

Zoom je bil v zadnjih tednih deležen kritih zaradi morebitnih izkoriščevalskih sprememb pogojev T+C (terms and conditions). Podjetje je tiho objavilo svojo namero, da bo pobralo zasebne video, avdio in sporočilne seje svojih uporabnikov za »usposabljanje in prilagajanje” svojih prihodnjih projektov umetne inteligence.

Internet Online Service License Contract And Conditions
Foto: AndreyPopov iz iStock

Modeli umetne inteligence se običajno usposabljajo z velikimi količinami javno dostopnih podatkov, ki so pogosto vzeti iz odprtega interneta. Toda Zoomova poteza bo te iste tehnike uporabila za zasebne podatke o strankah, ki bodo verjetno vključevali vse od intimnih družinskih klicev do občutljivih poslovnih sestankov. Ironično je tudi eden od Zoomovih lastnih sestankov pricurljal v javnost.

Zoomov novi T+C je na spletu sprožil val ogorčenja, uporabniki pa so grozili, da bodo preklicali svoje račune zaradi potencialno invazivnih sprememb.

Kaj Zoom planira v prihodnosti?

Yuanove pripombe v zvezi z uhajanjem informacij niso prvi znak, da bi se Zooom obrnil na prednosti dela na daljavo in videokonferenc.

Čeprav je podjetje nekoč dejalo, da bo njegovo osebje lahko od doma delalo »neomejeno«, je prišlo do nekaterih sprememb. Načrt je postal javen avgusta letos, pri čemer je Zoom izjavil, da namerava zahtevati »strukturiran hibridni pristop.« Nova politika po uvedena od države do države v naslednjih dveh mesecih, in je po izjavi podjetja »najučinkovitejša za Zoom.«

May 6, 2020 San Jose / CA / USA - Zoom headquarters in Silicon Valley; Zoom Video Communications is a company that provides remote conferencing services using cloud computing
Foto: Sundry Photography iz iStock

Kljub vsemu Zoom vztraja, da bo še naprej najemal najboljše talente, ne glede na lokacijo. Po podatkih pridobljenih januarja 2023 ima podjetje trenutno zaposlenih 8400 ljudi, pri čemer je več kot polovica zaposlenih v ZDA. Še naprej pa vodilni v podjetju vztrajajo k uvajanju inovacij in podpiranju globalnih strank.

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.dailymail.co.uk
Prejšnji članekHPV ni le “stvar” deklet in žensk
Naslednji članekTelefon lahko nepopravljivo vpliva na tvojo držo
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.