Nova raziskava pravi, da temna energija sploh ne obstaja

Astronomi skušajo že od nekdaj odgovoriti na različna vprašanja o vesolju. Dve neznanki, ki še vedno burita duhove, sta temna energija in temna snov (angl. dark matter in dark energy).

Temna snov je domnevna vrsta snovi, ki je ni moč zaznati po njenem oddanem sevanju. O njenem obstoju se sklepa na podlagi njenih gravitacijskih vplivov na vidno snov, kot so zvezde in galaksije, ter na celotno zgradbo vesolja. Znanstveniki imajo veliko dokazov, da obstaja, vendar nihče ne ve točno, kaj to sploh je. Temna energija je še bolj skrivnostna kot temna snov. Je neopredeljiv izraz za nepoznano silo, za katero se zdi, da širi vesolje. Astronomi ne morejo definirati ničesar oprijemljivega, kar je ironično, saj naj bi temna energija predstavljala kar 70 % vesolja in narave.

Temno energijo so odkrili leta 1998, za kar so znanstveniki prejeli Nobelovo nagrado. Astronomi so uporabili vesoljski teleskop Hubble in z njegovo pomočjo skušali dokazati, da se vesolje ne samo širi, temveč da se širi vse hitreje. Ta ugotovitev je povsem v nasprotju z zakoni gravitacije, ki jih poznamo. Če vsak atom zaradi gravitacije privlačijo drugi atomi, bi se moralo širjenje vesolja upočasnjevati ali celo zavirati. Katera sila je torej dovolj močna, da nasprotuje privlačnosti gravitacije celotnega vesolja? Astronomi tega ne morejo definirati, to neopredeljivo silo pa imenujejo temna energija.

Sedaj se je v The Astroplhysical Journal pojavila teza, da temna energija sploh ne obstaja.

Avtorji nove raziskave trdijo, da bi lahko z enim pojmom razložili oba pojava in tako s pojmom temna snov utemeljili obstoj temne energije. Ugotovili so, da temna snov oddaja (temno) energijo, ki deluje kot odbojna magnetna sila. Ta postaja vedno šibkejša sorazmerno z večanjem razdalje. Koncept delovanja te sile je podoben tudi pri sili težnosti. Vendar temna energija vseeno deluje nekoliko drugače, saj se njena moč veča, tem bolj sta dva delca med seboj oddaljena. Pripomore pa tudi k temu, da se delca vedno hitreje oddaljujeta drug od drugega.

Čeprav ta koncept zveni nelogično, v fiziki že poznamo podobne zakone. Na tak način deluje Lorentzeva sila, ki deluje na električni naboj v električnem in magnetnem polju. Za razliko od Lorentzeve sile, temna energija vpliva zgolj na atome temne snovi. S širjenjem vesolja bi se tako dva delca vedno bolj in vedno hitreje oddaljevala drug od drugega.

Ta hipoteza je zelo zanimiva, saj dve neznanki o temni snovi in temni energiji združi v eno, sicer nekoliko bolj kompleksno. To so zaenkrat zgolj matematični izračuni, saj zanje še nimamo oprijemljivih dokazov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.