Ocena filma: Hitri in drzni 9

Dejstvo, da se kinodvorane spet odpirajo, je odlično, a ne gre brez pravega filma za velika platna. Ne govorim o kakovosti in izkušnji, ampak o popolnoma norem, akcijskem, neumnem in zabavnem filmu, kjer ti zraven pripada vedro kokic in pijača. »Družina« je nazaj v devetem oziroma desetem delu franšize o cestnem dirkanju, ki to že dolgo ni. Hitri in drzni 9: Drzna saga je uradni naslov nadaljevanja uspešne filmske franšize, ki skupaj vrže vse in upa na to, da gledalec ne pričakuje preveč.

Stopnjevanje norosti na deveto ali deseto potenco

Deveto oziroma deseto nadaljevanje, če štejemo tudi film Hobbs & Shaw, je že šesti film, ki je popolnoma neskladen z izvirno idejo. Že prej, a še bolj po ogledu devetega dela, mi je jasno, kako podcenjen je bil Tokyo Drift. Škoda, ker takrat nismo vedeli, da je to predzadnji film, ki bo dejansko imel še nekaj v zvezi z dirkanjem, hitrimi avtomobili in normalnostjo.

Iz finančnega razloga je popolnoma jasen izbor poti v drugo smer, kot pa so jo nakazovali prvi štirje filmi. Več milijonov zaslužka, kot pa si ga lahko sploh zamišljamo. Prav zato so se odločili za bolj akcijski pristop z manj upoštevanja pravil fizike, narave, sveta, logike in še česa. Res je, da je to za mnoge prineslo še več zabave, a filme je močno poslabšalo. Vseeno pa se najprej splača pregledati pozitivno stran devetega filma v sedmi najbolj dobičkonosni franšizi vseh časov.

Vin Diesel in Tyrese Gibson
Vin Diesel in Tyrese Gibson

Zabavno neumen film

Film je zabaven in poln akcije z liki, ki jih poznamo in jih imamo radi. To sicer zame ni veljalo, a za nekoga bo sigurno. Še glede tega, da se film s šalami skuša opredeliti za samozavednega, nisem prepričan, če je res. Bolj velja, da je le slab film in to lahko opravičim z dejstvom, da so šesti, sedmi in osmi del veliko boljši kot ta. Čeprav je režiser ponovno Justin Lin, pa je scenarista Chrisa Morgana (od tretjega do osmega dela) zamenjala ekipa treh scenaristov. In ravno scenarij je tisti, ki z neskončno teže vleče film navzdol po lestvici kakovosti.

Hitri in drzni 9: Drzna saga je najslabši film v franšizi in to je očitno že po prvih nekaj minutah. Če sta bila v predhodnikih dve izmed najbolj norih scen skok z avtom iz nebotičnika in dirka s podmornico, smo tukaj priča vsem vratolomnim prizorom, ki si jih lahko zamislimo. Vsi problemi pa se ne skrivajo le v teh kaskaderskih poskusih, kjer se avto zatakne za žico porušenega mosta in ga odnese na drugo stran gore, ampak v povezujočih prizorih. V kolikor želi film stopnjevati neko napetost, iz te moke ne bo kruha, če groženj zgodbe ne gre jemati resno.

Že nekaj delov nam je jasno, da glavni liki niso ogroženi, a tu gre vse še korak dlje. Ta neogroženost pa hodi ob boku z neko mero samozavednosti. Ta pa ne more pasti na plodna tla šele v devetem delu, če smo prvih pet filmov videli jasne in logične poškodbe ter smrti.

John Cena in Vin Diesel
John Cena in Vin Diesel

Logiko pustimo pred vrati ali pa kar doma

Smrti v franšizi ne štejejo, metki se odbijajo od likov, pravil fizike ni, dialogi so nerealni, predvsem pa bode v oči naslednja ideja. Zakaj bi za reševanje sveta potreboval ekipo bivših dirkačev, ki so se nekje v zadnjih letih naučili vsega, kar obstaja na tem svetu? Če tu še lahko zamižimo na eno oko pa nam njihova pot v vesolje in uničenje satelita z avtomobilom ni niti približno jasna. Vesolje pa ni edini kraj dogajanja, saj so tu še flashbacki na petih različnih lokacijah in sedanjost na osmih različnih lokacijah.

Michelle Rodriguez in Jordana Brewster
Michelle Rodriguez in Jordana Brewster

Včasih smo te filme gledali zaradi hitrih in fantastičnih avtomobilov. Manj kot je dirkaških avtomobilov, slabši so filmi. V tem delu vidimo le Toyoto Supro, nekaj Dodge Chargerjev, Nobla in za dve sekundi še Nissana Skylina, ki ga je vedno lepo videti. Daleč daleč je za nas nezakonito dirkanje po ulicah Los Angelesa.

Tako hitro kot se vrtijo pnevmatike vseh teh avtomobilov, pa bomo tudi mi zavijali z očmi zaradi neumnosti v filmu. Glavna odločitev, ki jo med ogledom sprejmemo je ta, ali bomo pustili možgane in zdravo pamet pred dvorano. Ta bo pogojevala uživanje v filmu s slabim scenarijem, slabo zgodbo, praznimi pričakovanji in podpovprečnimi posebnimi učinki (glede na 200-milijonski proračun). Vseeno pa film ni narejen za prejemanje nagrad kakovosti, ampak za zabavo. In to tudi je, zabaven film.

Hitri in drzni 9

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVarjenje piva doma
Naslednji članekNova raziskava pravi, da temna energija sploh ne obstaja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.