Nova študija pojasnila izumrtje dinozavrov

Deccan Traps
Izbruhi vulkanov Deccan traps so prekrili večji del zahodne Indije, vendar strupeni plini najverjetneje niso krivi za izumrtje dinozavrov. DINODIA PHOTOS/ALAMY STOCK PHOTO

Dokazi nove študije so teorijo o velikih izbruhih vulkanov, ki naj bi botrovali izumrtju dinozavrov, oprali krivde. Znanstveniki so z novimi temperaturnimi podatki izpred 66 milijonov let, s simulacijami karbonskih ciklov v oceanih dokazali, da je za izumrtje le kriv trk asteroida, ne pa strupeni plini vulkanov.

asteroid
Fotografija: NASA

Ključni dokazi

Znanstveniki so leta 2012 zbrali vrtine sedimentov na obalah Nove Fundlandije. Ti so vsebovali delce iz časa masovnega izumrtja 66 milijonov let nazaj. S preučevanjem dobljenih podatkov so uspeli ugotoviti, kdaj je bilo izpuščeno največ ogljikovega dioksida in drugih plinov iz vulkanov Deccan Traps. Ti so se nahajali na območju današnje Indije. Rezultati so ovrgli hipotezo, da so bili izbruhi vulkanov krivec za izumrtje dinozavrov.

Ubijalec sicer ne bi bila lava, ampak ogljikov dioksid, ki bi ogreval planet in žveplov dioksid, ki bi zakisal oceane. Nenadno povišanje obeh bi izredno vplivalo na spremembo globalnega podnebja. Do obojega pa bi lahko prišlo tako z erupcijo vulkana, kot trkom asteroida. Zato je bilo potrebno natančno datiranje, kdaj se je kateri izmed dogodkov zgodil.

PAUL BOWN/UCL
Vzorci sedimentov
PAUL BOWN/UCL

Raziskovalna ekipa se je lotila preučevanja sedimentov iz dna oceana in ustvarila časovnico globalnih temperaturnih sprememb. Ta se je raztezala več sto tisočletji pred, med in po izumrtju. V to časovnico so potem vstavili pet različnih scenarijev o potencialnih izbruhih in jih primerjali s temperaturnimi spremembami.

Dva scenarija sta se ujemala s temperaturnimi podatki, toda noben ni bil kriv za izumrtje. Po prvem se je velika večina izbruhov zgodila nekaj sto tisočletji prej, po drugem scenariju pa se je pol izbruhov zgodilo pred izumrtjem, druga polovica pa po njem.
Seveda še vedno ne moremo biti dokončno prepričani, da drugi scenarij res ni kriv za izumrtje. Med točko izumrtja je namreč iz oceanov izginil tudi skoraj ves plankton, ki je za seboj na površju pustil kalcijev karbonat, ki pa bi nevtraliziral ogljikov dioksid in tako      zmanjšal vpliv na globalne temperature.

Kljub vsemu pa zatrjujejo, da so s to novo unikatno metodo datiranja ogljikovega dioksida dovolj natančno dokazali, da za izumrtje dinozavrov niso krivi izbruhi vulkana.

VIRScience News
Prejšnji članek4 skrivnosti uspešnega poslovnega mreženja
Naslednji članekŽenske usmerjajo razvoj zabavne elektronike

4 KOMENTARJI

  1. Po moje je za asteroid malo verjetnost. Planet zemlja se vrti okrog svoje osi in sonca in ima torej neko vrtilno in ubežno hitrost. To vidimo na nočnem nebu ko se zemlji prbližuje raketni odpadek, kos satelita. Ko zadene v atmosfero ga vrtilna sila odbije nazaj v vesolje.

  2. Kaj ni rečeno,da se tektonske plošče spodrivajo,da na zemljo pade nevem koliko ton prahu,pa erozija.Kako pol zagotovo lahko trdijo v milionih letih,če zemlja ni enaka kot pred 66 milijoni leti?Znanstveno napihovanje.Nobenmu več nič ne verjamem,niso realni.

  3. Niti ne tako senzacionalno, ampak kar alarmantno dejstvo v današnjem obdobju človeka – človeške civilizacije je, da je samo v 20. stoletju izumrlo za obseg največjega dinozavra – raznih vrst živalstva.
    Prištejmo še rastlinstvo, ki bo istrebilo človeško civilizacijo, pa smo pri obsegu vseh pasem dinozavrov, ihtiozavrov in pterodaktilov.Sivc.

  4. Niti ne senzacionalno, ampak kar alarmantno dejstvo v današnjem obdobju človeka – človeške civilizacije je, da je samo v 20. stoletju izumrlo za obseg največjega dinozavra raznih vrst živalstva.
    Prištejmo še rastlinstvo, ki bo istreblo človeško civilizacijo, p

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.